Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.06.2024 13:24

Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca

zupa z jabłek
Fot. Canva/tata_cher

Szukasz inspiracji na letni obiad? Poznaj przepis na zupę z jabłek. Danie wydawać się może dziś nieco ekstrawaganckie, ale jego smak zachwyci każdego domownika. Taką zupę gotowało się w kiedyś bardzo często. Uważaj, bo ten smak uzależnia i wszyscy poproszą cię o dokładkę. Ugotuj ją i o jej zaletach przekonaj się sama. 

Zapomniana polska zupa

Zupa z jabłek była kiedyś znana pod nazwą jabłczanka. Latem gotowały je nasze babcie i prababki. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak jest zapomniany, ale warto przypomnieć wraz z nadejściem upalnego lata.

Sprawdzi się wtedy idealnie na obiad, przynosząc orzeźwienie i sytość. Z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu przygotujesz tę zupę w banalnie prosty sposób. Całość zajmie ci dosłownie chwilę. 

jabłka.jpg
Fot. Canva/Mareefe
30 zł za gofra. W głowie się nie mieści. Takie są już ceny nad polskim morzem

Jabłka nie tylko ciasta

Jak widzisz, jabłka to nie tylko składnik ciast i deserów, ale i zup. Do tej przygotuj te najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy z nich jest niezbędny i odpowiada za smak dania.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 6 szklanek wody
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 180 g śmietany 18%
  • skórka cytryny
  • cynamon 

Przepis na zupę z jabłek

Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. Usuń z nich tylko gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ósemki. Przełóż je do garnka wraz ze sparzoną skórką cytryny. Zalej składniki wrzątkiem, a następnie gotuj je do miękkości jabłek. 

Po ugotowaniu zblenduj składniki i przypraw cukrem oraz odrobiną cynamonu. Całość ponownie zagotuj i zagęść mąką zeimniaczaną (rozrób ją w osobnym naczyniu). Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, a będzie smakowała doskonale. Świetnie nadają się do niej grzanki. Idealna jest również na zimno. Sprawdź, jak mrozić maliny oraz poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty

krojenie jabłek.jpg
Fot. Canva/pixelshot