Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/1920/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
Szukasz inspiracji na letni obiad? Poznaj przepis na zupę z jabłek. Danie wydawać się może dziś nieco ekstrawaganckie, ale jego smak zachwyci każdego domownika. Taką zupę gotowało się w kiedyś bardzo często. Uważaj, bo ten smak uzależnia i wszyscy poproszą cię o dokładkę. Ugotuj ją i o jej zaletach przekonaj się sama.
Zapomniana polska zupa
Zupa z jabłek była kiedyś znana pod nazwą jabłczanka. Latem gotowały je nasze babcie i prababki. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak jest zapomniany, ale warto przypomnieć wraz z nadejściem upalnego lata.
Sprawdzi się wtedy idealnie na obiad, przynosząc orzeźwienie i sytość. Z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu przygotujesz tę zupę w banalnie prosty sposób. Całość zajmie ci dosłownie chwilę.
![jabłka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jablka_a92c0daa2b.jpg)
Jabłka nie tylko ciasta
Jak widzisz, jabłka to nie tylko składnik ciast i deserów, ale i zup. Do tej przygotuj te najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy z nich jest niezbędny i odpowiada za smak dania.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 6 szklanek wody
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 180 g śmietany 18%
- skórka cytryny
- cynamon
Przepis na zupę z jabłek
Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. Usuń z nich tylko gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ósemki. Przełóż je do garnka wraz ze sparzoną skórką cytryny. Zalej składniki wrzątkiem, a następnie gotuj je do miękkości jabłek.
Po ugotowaniu zblenduj składniki i przypraw cukrem oraz odrobiną cynamonu. Całość ponownie zagotuj i zagęść mąką zeimniaczaną (rozrób ją w osobnym naczyniu). Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, a będzie smakowała doskonale. Świetnie nadają się do niej grzanki. Idealna jest również na zimno. Sprawdź, jak mrozić maliny oraz poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty.
![krojenie jabłek.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/krojenie_jablek_05044ea15e.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![maliny i lidl](https://images.iberion.media/images/origin/lidl1_0e8e086f3c.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![zupa koperkowa](https://images.iberion.media/images/origin/staramch_74583dd1ea.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)