Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/surowka1_1ac0fed945.jpg)
Ta świetna surówka jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich obiadów. W upały, kiedy głód nie doskwiera aż tak bardzo, jest idealnym składnikiem lekkich obiadów. Spieszmy się korzystać z sezonu na młodą kapustę.
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta to prawdziwy sezonowy skarb. Jest miękka i nie wymaga większej obróbki, świetnie sprawdza się więc w surówkach, które dzięki niej są łagodniejsze w smaku. Wystarczy połączyć ją z kilkoma prostymi składnikami.
Żeby taka surówka rozwinęła pełnię swojego smaku, ważny jest sos, z którym ją połączymy. Doskonałym pomysłem jest oczywiście dressing typu winegret, który podkreśla lekkość takiej sałatki. Jednak proponujemy tu lekki sos jogurtowy, dzięki któremu surówka z młodej kapusty będzie aksamitna i wyrazista w smaku.
![warzywa na surówkę](https://images.iberion.media/images/origin/surowka3_da15c38a1a.jpg)
Młoda kapusta w sosie jogurtowym
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam sos majonezowo-jogurtowy. My przygotowujemy prostszy, a przede wszystkim lżejszy, wyłącznie na bazie jogurtu.
Składniki
- ½ małej główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- ½ twardego jabłka
- 1 mały pęczek cebulki dymki (lub kawałek białej części pora)
- 1 mały pęczek koperku
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- 15 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Wiosenna surówka
Kapustę szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych okach. Z dymki siekamy białą część i nasady szczypioru. Całość łączymy w misce.
W małej miseczce mieszamy jogurt, musztardę i sok z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.
Do miski z surówką dodajemy posiekany koperek. Zalewamy sosem jogurtowym, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Surówkę próbujemy na smak i w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy. Może wymagać odrobiny cukru dla zbalansowania smaków. Surówkę podajemy do letnich obiadów z młodymi ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na gryczankę, którą jadają nasi piłkarze i babciną zupę szczawiową.
![składniki dressingu](https://images.iberion.media/images/origin/surowka2_53d2a63c35.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![młode ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/mlode_ziemniaki_c2f58f1b82.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![smażenie kotletów schabowych](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe2_19c3bcdc94.jpeg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_875361a195.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![ziemniaki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_w_sosie_e24040d51a.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![makaron z bobem](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_bobem_7653b1650f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_1687711bd2.jpeg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![napoje w lodówkach](https://images.iberion.media/images/origin/napoje_w_lodowkach_4a3557d896.jpg)
![sianie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/sianie_warzyw_ac16f480e8.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)