Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.06.2024 20:10

Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji

surówka z młodej kapusty
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Ta świetna surówka jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich obiadów. W upały, kiedy głód nie doskwiera aż tak bardzo, jest idealnym składnikiem lekkich obiadów. Spieszmy się korzystać z sezonu na młodą kapustę.

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta to prawdziwy sezonowy skarb. Jest miękka i nie wymaga większej obróbki, świetnie sprawdza się więc w surówkach, które dzięki niej są łagodniejsze w smaku. Wystarczy połączyć ją z kilkoma prostymi składnikami.

Żeby taka surówka rozwinęła pełnię swojego smaku, ważny jest sos, z którym ją połączymy. Doskonałym pomysłem jest oczywiście dressing typu winegret, który podkreśla lekkość takiej sałatki. Jednak proponujemy tu lekki sos jogurtowy, dzięki któremu surówka z młodej kapusty będzie aksamitna i wyrazista w smaku.

warzywa na surówkę
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
1 błąd i wyjdziesz z lasu z mandatem. Wyprawa na jagody może słono kosztować

Młoda kapusta w sosie jogurtowym

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam sos majonezowo-jogurtowy. My przygotowujemy prostszy, a przede wszystkim lżejszy, wyłącznie na bazie jogurtu.

Składniki

  • ½ małej główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ twardego jabłka
  • 1 mały pęczek cebulki dymki (lub kawałek białej części pora)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • 15 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Wiosenna surówka

Kapustę szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych okach. Z dymki siekamy białą część i nasady szczypioru. Całość łączymy w misce.

W małej miseczce mieszamy jogurt, musztardę i sok z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.

Do miski z surówką dodajemy posiekany koperek. Zalewamy sosem jogurtowym, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Surówkę próbujemy na smak i w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy. Może wymagać odrobiny cukru dla zbalansowania smaków. Surówkę podajemy do letnich obiadów z młodymi ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na gryczankę, którą jadają nasi piłkarze i babciną zupę szczawiową.

składniki dressingu
fot. youtube.com/kulinarneprzygody