Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.
Kalafior przyrzadź inaczej niż zwykle
Zazwyczaj kalafiora gotowałam i podawałam z masłem i bułką tartą. Był pysznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Jednak odkąd znalazłam ten przepis , inaczej przyrządzam to lubiane warzywo. Biorę kalafiora, ścieram go na tarce, dodaję jeszcze kilka innych składników, a efekt jest pyszny.
Wkrótce na talerzu lądują smaczne placki z kalafiora. Grube, puszyste i pożywne zawsze cieszą się powodzeniem. Są świetną propozycją na obiad lub ciepłą kolację . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dolci Veloci 89. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placki z kalafiora?
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- koperek
- 3 łyżką mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od starcia kalafiora na tarce i przełożenia go do miski. Wlej rozmącone jajka i posiekany koperek . Dopraw wszystko solą i pieprzem. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, nałóż na całą powierzchnię przygotowaną masę. Smaż pod przykryciem z dwóch stron na rumiany kolor. Następnie wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z kalafiora najlepsze na wiosnę
Placki kalafiora są pyszne, rumiane i pożywne. Będą smakować z dodatkiem kwaśnej śmietany lub ulubionej surówki . Taki obiad dostarczy nam niezłej porcji witamin i doda energii na wiele godzin. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz posiłek w prosty i szybki sposób.
Często korzystam z tej receptury i przygotowuję to smaczne danie . Spróbuj i Ty, a placki z kalafiora podbiją twoje podniebienie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z młodej kapusty z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić makaron z mięsem mielonym w nietypowym wydaniu.