Posyp nią patelnię tuż przed smażeniem naleśników. Nie będą się do niej przyklejały
Ten niezwykły sposób na nieprzywierające naleśniki wywodzi się z profesjonalnej kuchni. Wymaga on jednego prostego produktu: soli. Po co solić patelnię przed smażeniem naleśników? Jest ku temu sensowny powód.
Nieprzywierające patelnie
Dzisiejsi producenci patelni wykorzystują kilka technologii, by tworzyć nieprzywierającą powierzchnię. Najbardziej popularną jest wciąż teflon – polimer opracowany w latach 30., dziś o tyle powszechny, że od kilkudziesięciu lat nie jest opatentowany (choć tylko jedna firma może używać tej nazwy). Teflon jest świetną powłoką do patelni na naleśniki, ale nieco zużywa się z czasem. A używamy też patelni ze stali czy żeliwa, które w ogóle nie mają takiej warstwy.
Wtedy radykalnie rośnie prawdopodobieństwo, że naleśniki będą się przyklejać do takiej patelni, a oderwane zostaną z dziurami. To zaś zniweczy efekt, bo naleśników takich nie da się dobrze faszerować ani zwijać. Co w takim razie robić? Nie zawsze samo wysmarowanie patelni tłuszczem wystarcza.
Co roku w maju zbieram je w lesie, a potem robię z nich syrop. Lista jego zalet nie mieści się w jednym zdaniuSposób na przywierające naleśniki
Natłuszczenie patelni jest oczywiście warunkiem koniecznym dobrze usmażonych naleśników. Zawodowi kucharze mają jednak jeszcze jedną sztuczkę, której warto się od nich nauczyć. Jest nią posypanie patelni solą przed użyciem.
Po co? Fizyka ma odpowiedź na to pytanie. Sól jest higroskopijna, a to znaczy, że z łatwością wchłania wilgoć. Pomaga ona wyciągnąć wodę nawet z najdrobniejszych zakamarków, porów i rysek na patelni tak małych, że nie widzimy nawet, że tam są. Wysypujemy więc sól na suchą, rozgrzaną patelnię, czekamy aż chwilę na niej poleży, a potem zrzucamy ją do zlewu. Wtedy patelnia jest naprawdę sucha.
Natłuszczanie patelni na naleśniki
Kucharze używają też tej metody wobec suchych stalowych patelni, które przez producenta zabezpieczone są dodatkową warstwą przed porysowaniem w transporcie. Warstwę taką należy usunąć przed użyciem patelni i w tym również pomaga sól. Jednak to osuszanie patelni to również trik stosowany w wypadku używanych naczyń. Po nim tłuszcz łatwiej pokrywa powierzchnię metalu i lepiej się na nim trzyma.
Wystarczy więc wtedy pokryć patelnię cienką warstewką tłuszczu. Najlepiej użyć kostki sklarowanego masła, którą dosłownie przecieramy tylko powierzchnię naczynia przed wylaniem ciasta. Z tak przygotowanej patelni naleśniki powinny zsuwać się bez najmniejszych problemów, nawet bez pomocy teflonu.
Wypróbuj też doskonały sposób na zachowanie świeżości ziół oraz dowiedz się, kiedy najlepiej solić rosół.