Smakosze.pl Przepisy Weź kalarepę i pokrój na plastry. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Fot. YouTube/AlltagsLeckerRezepte

Weź kalarepę i pokrój na plastry. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

3 lipca 2024

Marzy ci się pyszny letni obiad? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Weź kalarepę, pokrój w plastry, a efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Wyjdzie obiad, że palce lizać.

Kalarepa, czyli obiad doskonały

Jaki obiad ugotować latem? Najlepiej coś prostego i pysznego. Dlatego ja przyrządzam kalarepę z sosem ze świeżych pomidorów i mozzarellą . Reszta należy do piekarnika. Wychodzi pyszne i aromatyczne danie, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Kalarepa w takim wydaniu jest warta polecenia. Mięciutka i pełna smaku będzie w sam raz na letni obiad . Przyrządzisz ją według prostego przepisu . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Codziennie pyszne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kalarepa
Fot. YouTube/AlltagsLeckerRezepte
Uważaj przy piciu kawy. Przez to łatwo przybrać na wadze, dietetyk ostrzega

Jak zrobić zapiekaną kalarepę na obiad?

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 120 g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka trata
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie obiadu zacznij od odcięcia liści z kalarepy i pokrojenia jej na średniej grubości plastry. Delikatnie je ponacinaj, oprósz solą i obtocz w bułce tartej . Teraz ponacinaj skórkę pomidorów, zalej je wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pomidory zblenduj, a sos przelej do miski.

Dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolej oliwę i połącz składniki . Sosem posmaruj kalarepę ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Wlej sos i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie zetrzyj mozzarellę i znów piecz danie 10 minut w 180 stopniach . Potem posyp je pietruszką i od razu podawaj.

Kalarepa poleca się na rodzinny obiad

Tak przyrządzona kalarepa w pysznym sosie, a do tego z mozzarellą zachwyca smakiem. Jest wyrazista, świeża i mięciutka . Danie rozpływa się w ustach i jest idealne na letni obiad . Dzięki temu przepisowi posiłek przyrządzisz w prosty sposób.

Dlatego skorzystaj z tej receptury, bo efekt jest znakomity . Często przygotowuję w ten sposób kalarepę i wszyscy ją sobie chwalą. Jest pyszna i mięciutka, a rodzina się nią zajada. Pisaliśmy o tym, jak zrobić placki z młodych ziemniaków od Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też o nowych opłatach, które już wkrótce czekają nas w sklepach.

kalarepa
Fot. YouTube/AlltagsLeckerRezepte
Wrzucam makaron, wbijam 2 jajka i po chwili mam pyszny obiad. Mogłabym go jeść codziennie
Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy