Weź kalarepę i pokrój na plastry. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Marzy ci się pyszny letni obiad? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Weź kalarepę, pokrój w plastry, a efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Wyjdzie obiad, że palce lizać.
Kalarepa, czyli obiad doskonały
Jaki obiad ugotować latem? Najlepiej coś prostego i pysznego. Dlatego ja przyrządzam kalarepę z sosem ze świeżych pomidorów i mozzarellą . Reszta należy do piekarnika. Wychodzi pyszne i aromatyczne danie, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Kalarepa w takim wydaniu jest warta polecenia. Mięciutka i pełna smaku będzie w sam raz na letni obiad . Przyrządzisz ją według prostego przepisu . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Codziennie pyszne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić zapiekaną kalarepę na obiad?
Składniki:
- 1 kalarepa
- 120 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- bułka trata
- pietruszka
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- oliwa z oliwek
Przygotowanie obiadu zacznij od odcięcia liści z kalarepy i pokrojenia jej na średniej grubości plastry. Delikatnie je ponacinaj, oprósz solą i obtocz w bułce tartej . Teraz ponacinaj skórkę pomidorów, zalej je wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pomidory zblenduj, a sos przelej do miski.
Dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolej oliwę i połącz składniki . Sosem posmaruj kalarepę ułożoną w naczyniu żaroodpornym. Wlej sos i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie zetrzyj mozzarellę i znów piecz danie 10 minut w 180 stopniach . Potem posyp je pietruszką i od razu podawaj.
Kalarepa poleca się na rodzinny obiad
Tak przyrządzona kalarepa w pysznym sosie, a do tego z mozzarellą zachwyca smakiem. Jest wyrazista, świeża i mięciutka . Danie rozpływa się w ustach i jest idealne na letni obiad . Dzięki temu przepisowi posiłek przyrządzisz w prosty sposób.
Dlatego skorzystaj z tej receptury, bo efekt jest znakomity . Często przygotowuję w ten sposób kalarepę i wszyscy ją sobie chwalą. Jest pyszna i mięciutka, a rodzina się nią zajada. Pisaliśmy o tym, jak zrobić placki z młodych ziemniaków od Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też o nowych opłatach, które już wkrótce czekają nas w sklepach.