Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.07.2024 19:02

Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu

ciasto
Fot. Canva/kaorinne

Do jedzenia sernika nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto skosztować ciasta, które jest nawet 100 razy lepsze od sernika. Składnik tego wypieku może zaskoczyć, ale jest niezwykle smaczny i wartościowy. 

Ciasto lepsze od sernika

Lubisz sernik? Ja za nim zawsze przepadałam, jednak to się zmieniło. Wszystko przez ten przepis, który chcę polecić. Dzięki niemu robię ciasto, które jest 100 razy lepsze od sernika. Nie ma w nim twarogu, ale jest skyr. Bez problemu kupisz go w każdym sklepie spożywczym i markecie.

Skyr to gęsty, wysokobiałkowy jogurt, który pochodzi z Islandii. Wyróżnia go kremowa konsystencja i wartości odżywcze. Skyr jest pożywny i świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ze skyrem. 

ciasto
Fot. Canva/Kezia Lynn
Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić ciasto ze skyrem?

Składniki:

  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 800 g skyru naturalnego
  • 110 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia białek na sztywną pianę. Do miski przełóż skyr, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Dodaj żółtka i wsyp proszek do pieczenia. Składniki dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek do zmiksowanych składników.

 Delikatnie wymieszaj i przygotuj formę o wymiarach 28x 18 CM. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecz 40 minut.

Ciasto ze skyrem, że palce lizać

Po upieczeniu ciasto pozostaw w piekarniku. Studź je przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Gdy wystygnie, przełóż je do lodówki. Powinno zostać tam przez kilka godzin. Potem ciasto możesz podawać. Jest pyszne, kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ciasto ze skyrem będzie smakować z dodatkiem sosu malinowego lub truskawkowego. Pasuje do niego roztopiona czekolada i jagody. Tak podane ciasto będzie idealne na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić jajecznicę puszystą jak chmurka. Radziliśmy też, jaki produkt doda do naleśników, by zachwycały puszystością. 

ciasto
Fot. Canva/kaorinne