Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to mało
Oto przepis na obiad z jedną z najpopularniejszych w Polsce kasz. Spotykamy ją tu jednak w zupełnie nietypowym wydaniu. Taka zapiekanka to niezwykle w łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna potrawa. Sprawdź przepis i przekonaj się sama.
Obiad z kaszy gryczanej
Kasza gryczana powinna w Polsce mieć status narodowego skarbu. W niektórych tradycjach kulinarnych uważana za wręcz niejadalną, nas nie zwodzi pozorami: wiemy, że jest niezwykle zdrowa, a przy tym bardzo smaczna. W naszej diecie warto jak najczęściej gościć kasze w ogóle, ale tę gryczaną w szczególności.
Kasza taka to doskonałe narzędzie w walce o zdrowy układ krążenia . Reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Ma też niski indeks glikemiczny , dzięki czemu jest sycącym na długo posiłkiem.
Pulpeciki z kaszą gryczaną
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Easy cooking. W funkcji podobnych pulpecików sprawdzą się te przygotowane według naszej ulubionej receptury. Warto więc inspirować się przede wszystkim sposobem na przygotowanie podobnej zapiekanki.
Składniki
- 300 g kaszy gryczanej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- Majeranek, kmin rzymski
- Sól, pieprz, masło klarowane
Pulpeciki zapiekane z kaszą
Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą w misce na ok. centymetr powyżej poziomu kaszy i odstawiamy na bok. Na tarce ścieramy marchewkę i jedną cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
Marchewkę z cebulą dusimy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Rozprowadzamy go z marchewką i cebulą, dodając 2-3 łyżki wody.
Warzywa dusimy przez chwilę, a następnie zalewamy 300 ml wody i dodajemy śmietanę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
W misce wyrabiamy mięso z przyprawami. Dzielimy je na małe kawałki i formujemy kuleczki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzoną kaszę i wyrównujemy jej warstwę. Układamy na niej pulpety, a całość zalewamy warzywami w śmietanie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z dynią i zapiekanki na śniadanie .