Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.10.2024 12:31

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

gotowanie pierogów
fot. Shutterstock

Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.

Pierogi z dyniowym farszem

Jesień to pora dyni. Od amerykańskich ozdób halloweenowych po wycieczki przedszkolaków na dyniowe farmy i tematyczne place zabaw, wszystko żyje pod znakiem tego pomarańczowego jesiennego słońca. Z dziesiątkami odmian, jadalnych i ozdobnych, wszystko żyje dynią.

Obojętnie, czy obchodzisz halloween, czy nie przepadasz za tym zwyczajem, z pewnością do gustu przypadną ci pierogi z dyniowym farszem. Można podać je na obiad tego wyjątkowego dnia, zanim jeszcze dzieci rozejdą się łasować po sąsiadach. Można też przygotować takie pierogi w dowolny inny dzień jesieni – bo to po prostu pyszna potrawa.

pierogi z dynią

Dino chce być tańsze od Lidla i Biedronki. Z cenami mięsa kompletnie dziś zwariowali

Dyniowe pierogi

Smak dyni odnajduje się doskonale w wielu zestawieniach. W naszym przepisie występuje on w wersji łagodnej – warto jednak wypróbować także wersję doprawioną odrobiną chili, które świetnie podbija słodko-warzywny smak.

Składniki

  • 800 g dyni
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • Po szczypcie gałki muszkatołowej i kurkumy
  • Opcjonalnie: szczypta chili
  • Sól, pieprz

Jesienne pierogi

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy 50 ml oliwy i 300 ml gorącej wody. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przyprawiamy kurkumą, opcjonalnie chili, solą i pieprzem, dodajemy czosnek w łupinkach i skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

W misce wyrabiamy twaróg. Dodajemy starty ser i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Do niej dodajemy jajko, a następnie przestudzoną dynię, i łączymy w farsz. Warto nie mieszać go zbyt dokładnie, by nie utracić warzywnej tekstury.

Ciasto dzielimy na kawałki, cienko wałkujemy i wykrawamy kółka. Pierogi lepimy podobnie jak każde inne. Oczekujące na gotowanie przechowujemy pod ściereczką, by nie wyschły, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i szałwią.

Wypróbuj też przepisy na przetwory z kabaczka z papryką i śniadaniowe zapiekanki.

pierogi dyniowe