Wypycham bułki dodatkami i smażę na patelni. To śniadanie to prawdziwy hit
Proste śniadanie na ciepło z odsmażanych bułek z apetycznym farszem. Pozwoli wykorzystać stare składniki, ale przede wszystkim zapewni energię na długie godziny.
Podsmażane bułki na śniadanie
Śniadania na ciepło mają setki obliczy. Nic dziwnego – śniadanie nie bez powodu jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Potrzeba więc, by było sycące i dawało energię na nadchodzące przedpołudnie.
W tym przepisie nie tylko wykorzystujemy klasyczne śniadaniowe połączenie bułek i jajek. Dodatkowo w prostych zapiekankach łączymy składniki, które często dożywają swoich dni w naszych lodówkach. To świetny sposób na starzejące się kiełbasy, wędliny, sery i, oczywiście, bułki.
Polacy mylą go z pomidorem. Ten "superowoc" obniża ciśnienie i cholesterolZapiekanki z bułek
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hausrezepte. Pokazane są tam dwa sposoby wykonania podobnych bułek: na patelni lub w piekarniku. Ta druga metoda pozwala użyć mniej tłuszczu, wymaga za to więcej czasu na rozgrzanie piekarnika.
Składniki
- 4 bułki
- Kiełbasa, wędlina lub parówki
- 100 g startej mozzarelli
- 3 jajka
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Śniadanie na ciepło
Wędlinę, parówki lub kiełbasę drobniutko kroimy lub ścieramy na tarce. Ścieramy również ser. Do miski dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.
W osobnej misce rozbijamy jajka na gładką masę. Bułki przekrawamy na połówki. Pieczywo można maczać w jajku przed nakładaniem farszu albo pomieszać wszystkie składniki i dopiero zanurzać w miseczce bułki.
Zapiekanki smażymy na patelni do zrumienienia od strony z farszem. Następnie odwracamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Na blasze w temperaturze 180 stopni wypiekamy je przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Wypróbuj też przepisy na przetwory z kabaczka i chlebowe ciasteczka.