Smakosze.pl Przepisy Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Fot. Anna Zyśk

Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole

6 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.

Wyborne gołąbki na Wigilię od Anny Zyśk

Zgodnie z tradycją na wigilijny stół powinno trafić aż 12 potraw. Choć świąteczne menu jest zróżnicowane i w poszczególnych regionach, a nawet domach różni się od siebie, zawsze znajdą się w nim uszka, pierogi , dania z ryby i barszcz. Słynna Anna Zyśk zaproponowała także gołąbki z kaszą i grzybami z przepisu babci inluencerki.

Naszym zdaniem to świetna propozycja na świąteczne danie , szczególnie że nie tylko dobrze smakuje, ale też jest łatwe w wykonaniu. Zapoznaj się z poniższym przepisem, a na pewno przyda ci się w świątecznych przygotowaniach.

Nowa sieć sklepów w Polsce. Będzie taniej niż w Lidlu i Biedronce

Składniki na gołąbki na Wigilię

Gołąbki na Wigilię składają się przede wszystkim z kaszy i suszonych grzybów. Oprócz tych składników, co oczywiste, potrzebna będzie także kapusta i kilka innych składników, dzięki którym farsz nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty znajdziesz na liście umieszczonej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a gołąbki wyjdą doskonałe.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g cebuli
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych grzybów + woda do namoczenia
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Krok 1. Suszone grzyby namocz przez godzinę w wodzie.

suszone grzyby.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. W czasie moczenia grzybów ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.

kasza.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także namoczone grzyby oraz natkę pietruszki.

cebula.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku oraz grzyby. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki.

smażenie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Do miski wsyp ugotowaną kaszę oraz podsmażone składniki. Wsyp także posiekana natkę pietruszki i wbij jajka. Produkty wymieszaj, aby powstał jednolity farsz.

skąłdniki na farsz.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Na liście sparzonej kapusty nałóż farsz i zawiń go, tworząc gołąbki.

zawijanie gołąbków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Dno garnka wyłóż kapustą i ułóż na niej gołąbki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wlej wodę z moczonych grzybów, wodę i przecier pomidorowy. Na koniec wsyp cukier, garnek przykryj i gotuj gołąbki na małym ogniu przez godzinę.

przecier.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 8. Gotowe podawaj na Wigilię.

gołąbkli.jpg

Wsyp do masy na mielone i ugnieć. Patent Wachowicz na wyśmienite kotlety
Zapomnij o karpiu, ta ryba jest smaczniejsza i prawie nie ma ości. Polacy ciągle ją pomijają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy