Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.
Wyborne gołąbki na Wigilię od Anny Zyśk
Zgodnie z tradycją na wigilijny stół powinno trafić aż 12 potraw. Choć świąteczne menu jest zróżnicowane i w poszczególnych regionach, a nawet domach różni się od siebie, zawsze znajdą się w nim uszka, pierogi , dania z ryby i barszcz. Słynna Anna Zyśk zaproponowała także gołąbki z kaszą i grzybami z przepisu babci inluencerki.
Naszym zdaniem to świetna propozycja na świąteczne danie , szczególnie że nie tylko dobrze smakuje, ale też jest łatwe w wykonaniu. Zapoznaj się z poniższym przepisem, a na pewno przyda ci się w świątecznych przygotowaniach.
Składniki na gołąbki na Wigilię
Gołąbki na Wigilię składają się przede wszystkim z kaszy i suszonych grzybów. Oprócz tych składników, co oczywiste, potrzebna będzie także kapusta i kilka innych składników, dzięki którym farsz nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty znajdziesz na liście umieszczonej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a gołąbki wyjdą doskonałe.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g cebuli
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych grzybów + woda do namoczenia
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 główka kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g przecieru pomidorowego
- 200 ml wody
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Krok 1. Suszone grzyby namocz przez godzinę w wodzie.
Krok 2. W czasie moczenia grzybów ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
Krok 3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także namoczone grzyby oraz natkę pietruszki.
Krok 4. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku oraz grzyby. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki.
Krok 5. Do miski wsyp ugotowaną kaszę oraz podsmażone składniki. Wsyp także posiekana natkę pietruszki i wbij jajka. Produkty wymieszaj, aby powstał jednolity farsz.
Krok 6. Na liście sparzonej kapusty nałóż farsz i zawiń go, tworząc gołąbki.
Krok 7. Dno garnka wyłóż kapustą i ułóż na niej gołąbki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wlej wodę z moczonych grzybów, wodę i przecier pomidorowy. Na koniec wsyp cukier, garnek przykryj i gotuj gołąbki na małym ogniu przez godzinę.
Krok 8. Gotowe podawaj na Wigilię.