Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zapomnij o karpiu, ta ryba jest smaczniejsza i prawie nie ma ości. Polacy ciągle ją pomijają
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.12.2024 07:00

Zapomnij o karpiu, ta ryba jest smaczniejsza i prawie nie ma ości. Polacy ciągle ją pomijają

smażony halibut
fot. Shutterstock

Czy dla karpia na świątecznym stole jest w ogóle jakaś alternatywa? Nie wszyscy powiedzą, że tak. Ale ci, którzy gotowi są zerwać z 70-letnią tradycją, mają ciekawe możliwości.

Karp na (nie)każdym świątecznym stole

Zwolennicy tradycji nie podejmują dyskusji ze sposobami, w jaki przygotowywaliśmy Wigilię od dekad. Mogą jednak zmienić zdanie, kiedy uświadomią sobie, że karp jako tradycyjna potrawa na święta pojawił się na naszej scenie naprawdę późno. Tym bardziej że powodem tego zabiegu było ratowanie gospodarki PRL-u, a nie próba uhonorowania ważnych chrześcijańskich świąt.

Karp jest więc z nami od dawna, ale nijak ma się do tego, od jak dawna jest z nami świętowanie Bożego Narodzenia. Nasi przodkowie obchodzili je linami, sumami, jesiotrami i szczupakami. Sami też możemy korzystać z okazji, by wprowadzać na nasze stoły więcej ryb, nie ograniczając się do karpia i śledzi.

dzwonka halibuta

Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut

Wypróbuj halibuta

A ponieważ święta są okazją do rozszerzania asortymentu potraw i dogadzania sobie, wyjdźmy poza ograniczenia, które narzucają nam łososie i pstrągi. To dobra okazja, by sięgnąć choćby po halibuta. Ta świetna ryba jest w Polsce dostępna, ale niedoceniana.

Halibut to jasna ryba o delikatnym smaku i zwartym mięsie. Jest też bardzo mało oścista, co jest gigantyczną przewagą nad karpiem, po którego tuszce poruszamy się jak po polu minowym. Usmażona czy upieczona, będzie miała wyraźną strukturę, łatwą do podzielenia widelcem. Jednak nie koniec na tym – halibut jest dodatkowo bardzo zdrowy.

Co zamiast karpia na Wigilię

Za wprowadzeniem tej ryby do naszej diety przemawiają jego właściwości zdrowotne. Halibut nie jest bardzo tłusty, za to bogaty jest w białko. Jak większość ryb, także i on jest bezcennym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D i tych z grupy B. Ryby w ogóle to także ratunek dla organizmu stęsknionego za selenem.

Z łatwością dostępny jako filety, halibut jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Doskonale będzie smakował po prostu upieczony w folii z plasterkiem cytryny i dwiema gałązkami tymianku, posypany kolorowym pieprzem. Można też usmażyć go na patelni na maśle – w panierce lub bez. Podany z lekkim sosem na bazie jogurtu będzie prawdziwą ucztą i można z dumą podać go zamiast karpia na świąteczny stół.

Wypróbuj też przepisy na kluski na słodko na śmietanie i sycącą zupę grochową.

smażony halitub