Smakosze.pl Przepisy Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dni
fot. Canva

Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dni

13 listopada 2024

Oto prosty przepis na zapiekankę makaronową. Wygląda ona odświętnie, choć świetnie nadaje się na szybki obiad. A nawet dwa obiady – zapiekanka to w końcu doskonały produkt do odgrzewania, nawet w mikrofalówce.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanka na bazie makaronu to obiad wyraźnie inspirowany oryginalną włoską lazanią . Choć mieszkańcy Południa mają do niej specjalny makaron w płatach, my możemy użyć właściwie dowolnej odmiany. Dzięki temu uzyskujemy prosty, domowy obiad, łatwy do przygotowania, przechowywania i odgrzewania.

W naszym przepisie proponujemy najprostsze składniki: mięso, warzywa, ser i, oczywiście, makaron. Pamiętajmy jednak, że taka zapiekanka to doskonały pomysł na regularny przegląd lodówki pod kątem starzejących się produktów.

zapiekanka w patelni

W Dino dziś powariowali. Mleko za darmo, cukier za bezcen

Domowa lazania

Zapiekankę makaronową najlepiej po lekkim przestudzeniu zapakować od razu w mniejszych porcjach na lunch do pracy lub obiad na kolejny dzień. Świetnie znosi ona odgrzewanie w mikrofalówce – najważniejsze, by nie była obeschnięta. Dlatego przed odstawieniem do lodówki pamiętajmy o przykryciu naczynia.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 300 g makaronu penne lub podobnego krótkiego
  • 200 g startej mozzarelli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski
  • Masło klarowane do smażenia

Obiad z makaronu

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę lub pióra. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i podduszamy cebulę, przyprawiając tymiankiem.

Kiedy warzywo zacznie się robić szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia, przyprawiając pieprzem, solą i kminem rzymskim. Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy do smaku octem balsamicznym i gotujemy przez ok. 10 minut .

Makaron przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wylewamy nań sos pomidorowy z mięsem. Posypujemy obficie serem i jeszcze raz przyprawiamy pieprzem.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez ok. 40 minut . Makaron będzie gotowy, kiedy ser stanie się rumiany z wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na sernik magiczny i obiad z pieczarek i cukinii .

zaipiekanka z pomidorami

Na Andrzejki zrobię „Sernik Magiczny” od Heni. Zawsze robi furorę wśród gości
Będzie nowa opłata, dotyczy np. Biedronki i Lidla. Sklepy już szykują się do zmian, dotyczy każdego Polaka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy