Na Andrzejki zrobię „Sernik Magiczny” od Heni. Zawsze robi furorę wśród gości
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Sernik z wiaderka
Sernik, jeden z ulubionych deserów Polaków, można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Najczęściej pozwalamy twarogowi o waniliowym posmaku grać pierwsze skrzypce w kompozycji. Jednak Henia Foks sięga po dodatki, które zmieniają jego smak: kokos i orzechy.
Bazą sernika jest kakaowe biszkoptowe ciasto, a sama masa jest lekka i puszysta. Do jej przygotowania używamy twarogu sernikowego, zwanego też serem z wiaderka. Upraszcza ono i przyspiesza przygotowanie ciasta.
Będzie nowa opłata, dotyczy np. Biedronki i Lidla. Sklepy już szykują się do zmian, dotyczy każdego PolakaSernik na andrzejki
Sernik taki wychodzi efektowny na tyle, że można podać go na świąteczny stół. Sprawdzi się świetnie na andrzejki, ale przepis warto zapisać na później. W końcu w kolejnych miesiącach okazji do świętowania raczej nie zabraknie.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki zmielonych orzechów
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Sernik magiczny
Masę serową i ciasto przygotowujemy osobno, ale łączymy w formie jeszcze przed pieczeniem. W misce miksujemy jajka z ½ szklanki cukru na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej mleko i olej. Po połączeniu składników dodajemy mąkę, kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrabiamy jednolitą masę i przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: twaróg miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń. Kiedy mikserem połączymy wszystko na jednolitą masę, dzielimy ją na połowy.
Jedną połowę wykładamy na ciasto w formie. Henia pomaga sobie gałkownicą do lodów, ale wystarczy do tego duża łyżka. W drugiej połowie rozprowadzamy wiórki kokosowe i posiekane lub zmielone orzechy.
Drugą porcję masy wykładamy na pierwszą. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Wypróbuj też sposoby na kiszoną kapustę Strzelczyka i marynatę do grzybów.