Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary
Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.
Duszone pieczarki
Pieczarki nie są może najwyżej cenionymi grzybami świata. A jednak ich łagodny smak można łatwo podkreślić w potrawie, dzięki czemu stanie się ona pełniejsza w smaku. Tak jest w wypadku tego posiłku z duszonymi pieczarkami, które dają tyle umami, że pozwolą z powodzeniem obyć się bez mięsa.
Efektem jest lekki obiad o niezwykłej konsystencji. Aby ją zachować, pamiętajmy o duszeniu pieczarek w wysokiej temperaturze. Wrzucone na nie dość gorącą patelnię wypuszczą sok, ugotują się w nim, sflaczeją i ściemnieją.
Na koniec listopada wysiej te warzywa. Będziesz się nimi cieszył wcześniej niż sąsiadPieczarki z cebulą i cukinią
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magia smaku. Pieczarki z cebulą i cukinią można wzbogacić o dowolne warzywa zalegające w lodówce, np. paprykę. Można nawet dodać pomidory, które jednak utrudnią nieco utrzymanie sprężystej struktury duszonych pieczarek.
Składniki
- 1 duża cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 30 ml sosu sojowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, papryka, tymianek
Duszone warzywa na obiad
Cukinię kroimy w słupki, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Wrzucamy cukinię i podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie zdejmujemy do miski.
Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż oba składniki zrobią się rumiane, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Warzywa łączymy w misce. Posypujemy startym parmezanem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na gorąco.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki.