Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.11.2024 18:51

Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiary

duszenie pieczarek
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes

Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.

Duszone pieczarki

Pieczarki nie są może najwyżej cenionymi grzybami świata. A jednak ich łagodny smak można łatwo podkreślić w potrawie, dzięki czemu stanie się ona pełniejsza w smaku. Tak jest w wypadku tego posiłku z duszonymi pieczarkami, które dają tyle umami, że pozwolą z powodzeniem obyć się bez mięsa.

Efektem jest lekki obiad o niezwykłej konsystencji. Aby ją zachować, pamiętajmy o duszeniu pieczarek w wysokiej temperaturze. Wrzucone na nie dość gorącą patelnię wypuszczą sok, ugotują się w nim, sflaczeją i ściemnieją.

duszone warzywa z parmezanem
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes
Na koniec listopada wysiej te warzywa. Będziesz się nimi cieszył wcześniej niż sąsiad

Pieczarki z cebulą i cukinią

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magia smaku. Pieczarki z cebulą i cukinią można wzbogacić o dowolne warzywa zalegające w lodówce, np. paprykę. Można nawet dodać pomidory, które jednak utrudnią nieco utrzymanie sprężystej struktury duszonych pieczarek.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka, tymianek

Duszone warzywa na obiad

Cukinię kroimy w słupki, pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Wrzucamy cukinię i podsmażamy, aż się zarumieni, a następnie zdejmujemy do miski.

Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż oba składniki zrobią się rumiane, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa łączymy w misce. Posypujemy startym parmezanem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na gorąco.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki.

duszone pieczarki
fot. youtube.com/meisterdesgeschmackes