Smakosze.pl Przepisy Weź masło i wbij w nie tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Fot. Facebook/Cookrate-Polska

Weź masło i wbij w nie tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

24 września 2024

Masło ma szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz zrobisz z niego smaczny i nieco zaskakujący użytek. Przyda się tłuczek do ziemniaków i kilka przedmiotów, które masz już w kuchni. Efekt zaskoczy każdego.

Jak użyć masła?

Masło jest bogate w witaminy A, D, E i K. Jedzone z umiarem wspomaga narząd wzroku, kości i układ odpornościowy . Masło trafia na chleb, na patelnię i do rozmaitych potraw. Ten produkt jest też składnikiem ciast i deserów. Teraz warto wykorzystać ciekawy sposób na masło w swojej kuchni. Nieodzowny jest tu tłuczek do ziemniaków. Wbij go w kostkę masła i skorzystaj z jeszcze kilku składników.

Co z tego wyjdzie? Już niebawem będziesz się cieszyć smakiem pomysłowych placków. Możesz zjeść je na śniadanie na przykład z serem i pomidorem . Takie danie sprawdzi się też na kolację lub jako przekąska do szkoły lub pracy. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku Cookrate-Polska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

masło
Fot. Facebook/Cookrate-Polska
Ostatni dzień promocji w Dino. Mleko za darmo, uwielbiane warzywa za grosze

Jak zrobić placki z masła?

Składniki:

  • 100 g masła
  • 600 ml wody
  • 300 g mąki
  • mozzarella (lub inny ser)
  • 1 pomidor
  • rukola
  • pesto

Przygotowanie dania zacznij od wbicia tłuczka do ziemniaków w kostkę miękkiego masła . W ten sposób przełóż produkt do wrzątku na patelni . Delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę, znów wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez kilka minut.

Następnie ciasto przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu z ciasta uformuj wałek . Pokrój je na kawałki i uformuj kule. Następnie rozpłaszcz, rozwałkuj na dość cienkie placki.

Placki, które robią wrażenie

Placki z masła smaż na średnim ogniu na suchej patelni po 1 minucie. Trzy razy zmieniaj strony i smaż w ten sposób. Następnie zdejmij placki z patelni, ułóż na nich pokrojoną mozzarellę, pesto, rukolę i pomidora. Przykryj drugim placki i podawaj.

Takie danie każdy zje ze smakiem. Plackami z masła śmiało możesz zastąpić pieczywo . Z ulubionymi dodatkami możesz je podać na śniadanie lub kolację. Pisaliśmy o tym, na jakim oleju nigdy nie powinniśmy smażyć ryb. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na sernik z ziemniakami.

placki
Fot. Facebook/Cookrate-Polska
Rozgrzewający kapuśniak Jaśka Kuronia to strzał w 10. W sam raz na jesienne chłody
Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy