Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.09.2024 07:00

Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy

dżem dyniowy
Fot. Shutter/Vera Petruk

Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.

Dżem gruszkowo-dyniowy

Daleko odeszliśmy od kuchni naszych przodków, w której dynia była słodkim smakołykiem. A przecież warzywo to, o słodkim, owocowym posmaku zasługuje na miejsce na naszym stole nie tylko wśród dań głównych, lecz także deserów.

Zgodnie z tradycją, której nie sprowadziło może do Polski Halloween, ale ją wzmocniło, dynia to symbol jesieni. Przyrządźmy ją więc w prawdziwie jesiennej, rozgrzewającej postaci dżemu. Podane z nim naleśniki czy gofry to kwintesencja jesiennego śniadania.

dżem dyniowy

Wszyscy mówią o tym schabie. Smakuje jak sen, idealny na obiad i kolację

Przetwory z dyni

Na taki dżem nadaje się najlepiej dynia odmiany hokkaido. Ta niewielka dynia o ciemnej skórze ma bardzo delikatny i łagodny smak, który doskonale komponuje się z owocami i przyprawami.

Składniki

  • ⅔ kg miąższu dyni hokkaido
  • 3 gruszki
  • Sok z 1 cytryny (60-70 ml)
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 100 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Starty cynamon i kardamon

Dżem dyniowy

Dynię kroimy w kostkę. Gruszki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, wykrawając gniazda nasienne. Umieszczamy składniki w garnku i zalewamy połową szklanki wody.

Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, a całość dusimy, aż warzywa będą miękkie. Kiedy to nastąpi, blendujemy je, aż połączą się w gładki mus.

Do garnka dodajemy pozostałe składniki – cukier, sok z cytryny i przyprawy. Całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy go na smak i ewentualnie dosładzamy.

Z garnka wyjmujemy cynamon i goździki, a dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy czystymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli po tym czasie wieczka przetworów nie będą wklęsłe, słoiki należy zawekować w gorącej kąpieli.

Wypróbuj też przepisy na dynię w occie i idealną zupę grzybową.

dżem z dyni