Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Dżem gruszkowo-dyniowy
Daleko odeszliśmy od kuchni naszych przodków, w której dynia była słodkim smakołykiem. A przecież warzywo to, o słodkim, owocowym posmaku zasługuje na miejsce na naszym stole nie tylko wśród dań głównych, lecz także deserów.
Zgodnie z tradycją, której nie sprowadziło może do Polski Halloween, ale ją wzmocniło, dynia to symbol jesieni. Przyrządźmy ją więc w prawdziwie jesiennej, rozgrzewającej postaci dżemu. Podane z nim naleśniki czy gofry to kwintesencja jesiennego śniadania.
Wszyscy mówią o tym schabie. Smakuje jak sen, idealny na obiad i kolacjęPrzetwory z dyni
Na taki dżem nadaje się najlepiej dynia odmiany hokkaido. Ta niewielka dynia o ciemnej skórze ma bardzo delikatny i łagodny smak, który doskonale komponuje się z owocami i przyprawami.
Składniki
- ⅔ kg miąższu dyni hokkaido
- 3 gruszki
- Sok z 1 cytryny (60-70 ml)
- 1 laska cynamonu
- 3-4 goździki
- 100 g cukru muscovado
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Starty cynamon i kardamon
Dżem dyniowy
Dynię kroimy w kostkę. Gruszki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, wykrawając gniazda nasienne. Umieszczamy składniki w garnku i zalewamy połową szklanki wody.
Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, a całość dusimy, aż warzywa będą miękkie. Kiedy to nastąpi, blendujemy je, aż połączą się w gładki mus.
Do garnka dodajemy pozostałe składniki – cukier, sok z cytryny i przyprawy. Całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy go na smak i ewentualnie dosładzamy.
Z garnka wyjmujemy cynamon i goździki, a dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy czystymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli po tym czasie wieczka przetworów nie będą wklęsłe, słoiki należy zawekować w gorącej kąpieli.
Wypróbuj też przepisy na dynię w occie i idealną zupę grzybową.