Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewający kapuśniak Jaśka Kuronia to strzał w 10. W sam raz na jesienne chłody
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.09.2024 10:29

Rozgrzewający kapuśniak Jaśka Kuronia to strzał w 10. W sam raz na jesienne chłody

kapuśniak i jasiek kuroń
Fot. Facebook/Jasiek Kuroń Gotuje, Shutter/Timolina

Kapuśniak wraz z jego krewniaczką kwaśnicą należą do najbardziej popularnych polskich zup. Dlatego nigdy dość szperania w przepisach, co można zrobić, by przyrządzić je jeszcze lepiej. Z pomocą w tym zakresie przychodzi Jasiek Kuroń.

Rozgrzewający kapuśniak Kuronia

Jesień jak mało co kojarzy się z kapuśniakiem, a zupy jak mało co kojarzą się z nazwiskiem Kuroń. Dziedzic tego nazwiska Jan zaprezentował swoją interpretację klasycznego kapuśniaku. W tej wersji zupa jest tak rozgrzewająca, że nawet w najbardziej przejmujące jesienne chłody przepełnia od środka przyjemnym ciepłem.

Kapuśniak to kolejny przykład tego, jak bardzo Polacy kochają kwaśne zupy. Technicznie rzecz biorąc nie jest barszczem, ale – obok ogórkowej i szczawiowej – reprezentuje naszą tradycyjną sztukę przyrządzania jednogarnkowych posiłków z idealnie zbilansowanymi smakami umami i kwasowym.

kapuśniak w kokilce

Wlej odrobinę do gotującego się ryżu. Ziarna już się nie skleją

Kapuśniak na jesień

Jasiek Kuroń, prezentując swoją wersję kapuśniaku, zachwala jego zestawienie z dobrym ciemnym pieczywem. Nie wszyscy doceniają jedzenie chleba z ziemniakami (które przecież znajdują się w kapuśniaku), ale w takiej postaci to danie posłuży za pełny, sycący obiad, który w dodatku łatwo podgrzać.

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • Opcjonalnie: 2 plastry boczku wędzonego
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • Natka pietruszki do posypania

Rozgrzewająca zupa

Żeberka rozkrawamy między kośćmi. Nacieramy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy je, aż będą rumiane. Jeśli używamy boczku, możemy go też obsmażyć.

Cebulę i pora szatkujemy. Podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także majeranek i kminek. Warzywa zdejmujemy na miskę.

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w półplasterki. Dodajemy je do żeberek. Zalewamy wodą, dodajemy także 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do gotującego się wywaru i gotujemy przez kolejne 15 minut, aż będą miękkie. 

Do garnka dodajemy cebulę i pora z patelni. Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy przez dalsze 30 minut. Próbujemy na smak, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na dynię w occie i idealną zupę grzybową.

kapuśniak w chlebie

Źródło: kuron.com