Smakosze.pl Przepisy Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

13 września 2024

Rybę jadamy w piątek, ale warto częściej po nią sięgać. Smaczna i zdrowa będzie idealna na obiad. Pieczoną rybę w sosie i pod pierzynką z sera żółtego zrobisz w niezwykle prosty sposób. Ten przepis każdy powinien poznać.

Pieczona ryba w sosie na obiad

Warto pamiętać o jedzeniu ryb i sięgać po nie nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczą nam kwasów omega- 3 i witamin: A, D, E i B . Ryby są też smaczne i warto podać je na obiad, czy kolację. Zwykle je smażymy, ale ryba wprost z piekarnika też jest pyszna i zdrowa.

Podana w znakomitym sosie śmietanowym i pod pierzynką z sera żółtego, zachwyci niejednego smakosza. Danie jest znakomite i bardzo proste w przygotowaniu . Warto poznać przepis na wyborną pieczoną rybę w sosie . Podobną recepturę znajdziemy na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ryba na obiad.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Weź gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Za ten patent należy się order

Jak przygotować pieczoną rybę w sosie?

Składniki:

  • 400 g filetowanej ryby, np. dorsza
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 2 jajka 100 g sera żółtego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia ryby na nieduże kawałki. Blachę 18 na 24 cm posmaruj olejem i ułóż w niej rybę . Oprósz ją solą i pieprzem. Do miski wbij jajka, dołóż musztardę, wlej śmietankę i dokładnie połącz składniki.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dołóż do jajek ze śmietanką. Składniki wymieszaj i sosem zalej rybę w blasze . Wygładź powierzchnię dania i blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upływie tego czasu ryba pieczona jest gotowa do podania.

Ryba pieczona poleca się na obiad

Ryba pieczona w sosie wychodzi smaczna i delikatna . Kremowy sos i serowa pierzynka sprawiają, że danie jemy z prawdziwą przyjemnością. Tak przygotowana rybę można podać na obiad z ulubioną surówką, pieczywem lub ziemniakami.

Zaletą tego przepisu jest łatwość i szybkość przygotowania. Z kilku składników wyczarujesz doskonały obiad z rybą w roli głównej . Danie możesz też podać na ciepłą kolację. Każdy taki posiłek zje z przyjemnością i poprosi o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak z 4 składników przygotować smaczną zapiekankę. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na chleb w rękawie.

ryba na obiad.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Źródło: YouTube/Smaczny.tv

Jutro Lidl rozda klientom miód za symboliczną złotówkę. Wystarczy spełnić 1 warunek
Tę zupę robię w 15 minut. Wystarczą ziemniaki i uwielbiane grzyby
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy