Strzelczyk zaskoczył wszystkich i upiekł chleb w rękawie. Chrupiący bochenek powstał bez grama zakwasu
Prosty przepis na pyszny, drożdżowy chleb z chrupiącą skórką. Takie nietypowe wydanie pieczywa zaprezentował Tomasz Strzelczyk w jednym ze swoich filmów. Choć wiele w tym filmie odchodzenia od tradycji, efektem jest zupełnie zwyczajny, a przy tym dobry wypiek.
Strzelczyk łamie przepis
We wstępie do swojej prezentacji Tomasz Strzelczyk zaznacza, że ten przepis nie jest skierowany do piekarnianych tradycjonalistów. Nie jest on na zakwasie, a na drożdżach. A na dodatek nie wypieka się go ani na blaszce, ani w foremce, ale w rękawie do pieczenia. Ten przydatny kuchenny gadżet rzadko występuje w tej roli, ale – jak widać – niesłusznie.
Trudno przecenić przepisy takie jak ten. Zazwyczaj obawiamy się działalności w zakresie pieczenia chlebów, przekonani, że to praca trudna, niewdzięczna, a przede wszystkim obarczona ryzykiem. Tymczasem Strzelczyk pokazuje, jak łatwo upiec bochenek, który wygląda jak z piekarni.
Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepisProsty domowy chleb
Choć pieczenie chleba w rękawie jest pomysłem zaskakującym, kucharz przypomina o wielu tradycyjnych technikach. Chodzi choćby o odpowiednie składanie i naciąganie ciasta, by wzmocnić siatkę glutenową. Warto także pamiętać o naparowaniu piekarnika, które prowadzi do chrupkiej skórki na gotowym wypieku.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 15 g drożdży
Pieczemy domowy chleb
Oba gatunki mąki przesiewamy do miski i mieszamy z solą. W 350 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier, a następnie wkruszamy drożdże. Odstawiamy na 15 minut, by te wystartowały.
Zaczyn mieszamy z mąką i wyrabiamy na jednolite, lepkie ciasto. Przykrywamy miskę folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę do pierwszego wyrośnięcia. Po wyjęciu z miski ciasto składamy, naciągając brzegi. Wyrabiamy w ten sposób przez kilka minut, a następnie odstawiamy w misce pod przykryciem na kolejne 45 minut.
Po drugim wyrastaniu ciasto wyjmujemy, jeszcze raz składamy i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Ten wkładamy do rękawa piekarniczego. Nacinamy chleb w 2-3 miejscach i zamykamy rękaw.
Na dno piekarnika wstawiamy miskę lub blachę z 200 ml wody. Chleb wstawiamy na blasze do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut od rozgrzania.
Chleb wyjmujemy na kratkę i wyciągamy z rękawa. Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, by odparował, a następnie studzimy na kratce.
Wypróbuj też przepisy na sernik-krówkę i faszerowaną cukinię.