Weź ryż i dodaj do niego drożdże. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Nie od dziś wiadomo, że drożdże mogą zdziałać cuda. Dzięki nim możemy się cieszyć np. smakiem pizzy, która jest niesamowicie popularna na całym świecie. Do tego istnieje masa potraw i przekąsek, które w swoim składzie mają drożdże. A my przedstawiamy jedną z nich.
Czy ryż i drożdże to dobre połączenie?
Ryż to składnik wielu dań, którymi od wielu lat cieszą się sympatią wśród ludzi . W Polsce od dawna popularne są między innymi gołąbki, których farsz składa się między innymi z mięsa, ale również z ryżu. Ma on wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm . Do tego popularny jest również ryż w połączeniu z kurczakiem, tworząc wysokobiałkowe danie.
Jak ten produkt ma się w połączeniu z drożdżami ? Jak się okazuje, z takiej mieszanki możemy zrobić chleb. Dlatego przedstawiamy wam przepis na taki przysmak .

Chleb z ryżu i drożdży
Przepis na chleb , w którym wykorzystuje się ryż i drożdże może wydawać się nowatorski, ale jeśli go wypróbujecie, to na pewno zagości u Was na dłużej . Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- 3 szklanki wody
- 100 ml mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- 3 szklanki mąki
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak zrobić pyszny chleb z ryżu i drożdży?
Przygotowanie takiego domowego chleba jest bardzo proste i może dostarczyć zupełnie innych smaków, niż w przypadku pieczywa sklepowego.
W pierwszej kolejności moczymy w wodzie papier do pieczenia i wykładamy nim formę . Następnie gotujemy ¾ szklanki ryżu przepłukujemy 3 razy. Potem gotujemy go w osolonej wodzie .
Ugotowany ryż przekładamy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy łyżeczkę cukru i tyle samo drożdży. Całość mieszamy, po czym dodajemy trzy szklanki mąki .
Ze składników wyrabiamy ciasto . Następnie wlewamy dwie łyżki oleju i ponownie wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na godzinę.
Wyrośnięte ciasto ostatni raz przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut .

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy chleb do pełnego ostygnięcia , po czym delektujemy się jego wspaniałym smakiem.

Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniakami i boczkiem . Zobacz, jak zrobić pyszne domowe krówki .