Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.02.2025 22:00

Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych

Pyszna zapiekanka umieszczona w ciemnym naczyniu
Fot. Canva

Klasyczne obiady, które są bardzo popularne i powszechne w naszym kraju niewątpliwie niosą za sobą niesamowity smak i aromat. Jednak czasami warto wyłamać się z tradycyjnych potraw i przyrządzić na obiad coś innego, nowego, co podbije nasze podniebienia i sprawi, że nasze kubki smakowe zostaną doprowadzone do szaleństwa. 

Co można zrobić ziemniaków?

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Istnieje wiele przepisów na przekąski czy też dania wykonane z tych warzyw. Przede wszystkim są głównym składnikiem placków ziemniaczanych, które w Polsce są bardzo popularne. Można je spożywać z sosem czy też bez żadnych dodatków. Ponadto ziemniaki to oczywiście świetny dodatek do obiadu. Razem z np. mizerią i kotletem schabowym tworzą przepyszny i pełnowartościowy posiłek.

Świetnym pomysłem jest również wykorzystaniem tych warzyw do przygotowania przepysznej zapiekanki z dodatkiem boczku i sera żółtego

Zapiekanka z ziemniakami.jpg
Fot. Canva
Uspokaja, odchudza i działa zbawiennie na serce. Ten napój to prawdziwe złoto dla seniorów

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka przygotowana z wykorzystaniem ziemniaków i boczku to świetny pomysł na obiad czy kolację. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g surowych ziemniaków
  • 120 g wędzonego boczku 
  • kostka rosołowa
  • jedna średnia cebula
  • 200 ml śmietany 22%
  • jeden ząbek czosnku 
  • 50 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszna ziemniaczana zapiekankę?

Taka zapiekanka z pewnością idealnie sprawdzi się jako potrawa na obiedzie rodzinnym lub kolacji. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt smakowy jest niesamowity

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w cienkie plastry. Cebulę i boczek w kostkę. Czosnek natomiast siekamy drobno. 

Surowe ziemniaki krojone w plastry
Fot. Canva

W garnku rozgrzewamy oliwę i po chwili umieszczamy w nim cebulę, boczek i czosnek. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie całość podsmażamy, bez przerwy mieszając i po dwóch minutach przekładamy do garnka śmietanę. Całość gotujemy przez około trzy minuty do momentu, aż śmietana zredukuje się o połowę. Kiedy do tego dojdzie, wrzucamy kostkę rosołową. 

Tak podsmażone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy całość startym żółtym serem i przykrywamy folią aluminiową. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił. 

Następnie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i po lekkim ostygnięciu cieszymy się jej wspaniałym smakiem

Zapiekanka ziemniaczana z przezroczystym naczyniu żaroodpornym
Fot. Canva

Sprawdź przepis na kotlety słoneczne. Zobacz, jaki olej jest najlepszym wyborem dla seniorów