Smakosze.pl Przepisy Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolację
fot. youtube.com/appetizing.baking

Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolację

27 sierpnia 2024

Kilka prostych składników zapieczonych w cieście francuskim to jeden z nietypowych pomysłów na kolację. Spośród przepisów tego typu wyróżnia go nietypowe użycie jajka. Ten podstawowy produkt naszej kuchni sprawdza się tu doskonale.

Kolacja dla miłośników jajka

Wszystko w tym przepisie należy do kategorii comfort food . Te najprostsze przepisy, będące kombinacją swojskich smaków, trafiają nam zawsze przez żołądek prosto do serca. Tak jest też w wypadku tego dobrego na kolację połączenia musztardy, sera, szynki i jajka.

Wszystko razem zapiekamy w cieście francuskim . Jego gotowe arkusze, dostępne w sklepach, pozwalają puścić wodze fantazji jeśli chodzi o formę podobnych rolad, ciast i przekąsek. Tym razem przygotowujemy go w postaci prostego kołacza.

zawijanie ciasta
fot. youtube.com/appetizing.baking
Henia przeszła samą siebie. Jej sałatka na imprezę smakiem rozbiła bank

Jajko starte na tarce

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Autorzy polecają jako dodatek sos na bazie chili i oliwy. Rzeczywiście, jakiś dip to ciekawe dopełnienie podobnej kolacji. Wystarczy spróbować choćby z czosnkowym czy pomidorowym sosem do pizzy.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 3-4 plastry szynki
  • 80 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • Sól, pieprz

Zawiń jajko w ciasto francuskie

Dwa jajka gotujemy na twardo , studzimy i obieramy. Na stolnicy rozwijamy ciasto francuskie, lekko spłaszczamy i wyrównujemy brzegi. Nacinamy je do ⅓ szerokości w paski szerokie na 2-3 cm.

Na powierzchni pozostałego ciasta układamy składniki: smarujemy musztardą, rozkładamy plastry szynki, a następnie posypujemy serem. Jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych okach i rozkładamy równomierną warstwą na wierzchu pozostałych dodatków. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy margines pozostawiony między naciętą a pokrytą farszem częścią ciasta. Delikatnie formujemy roladę i doklejamy do posmarowanej części arkusza . Całość smarujemy jajkiem i zaplatamy na wierzchu pocięte fragmenty.

Powierzchnię dania jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Podajemy z dipami.

Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i kotlety mielone Strzelczyka .

gotowa rolada
fot. youtube.com/appetizing.baking
Włóż obierki z jabłek do piekarnika i włącz go na pół godziny. Tego efektu się nie spodziewasz
Zamiast gotować osobno, ułóż w naczyniu i zapiecz. Ta prosta zapiekanka to hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy