Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolację
Kilka prostych składników zapieczonych w cieście francuskim to jeden z nietypowych pomysłów na kolację. Spośród przepisów tego typu wyróżnia go nietypowe użycie jajka. Ten podstawowy produkt naszej kuchni sprawdza się tu doskonale.
Kolacja dla miłośników jajka
Wszystko w tym przepisie należy do kategorii comfort food . Te najprostsze przepisy, będące kombinacją swojskich smaków, trafiają nam zawsze przez żołądek prosto do serca. Tak jest też w wypadku tego dobrego na kolację połączenia musztardy, sera, szynki i jajka.
Wszystko razem zapiekamy w cieście francuskim . Jego gotowe arkusze, dostępne w sklepach, pozwalają puścić wodze fantazji jeśli chodzi o formę podobnych rolad, ciast i przekąsek. Tym razem przygotowujemy go w postaci prostego kołacza.
Jajko starte na tarce
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Autorzy polecają jako dodatek sos na bazie chili i oliwy. Rzeczywiście, jakiś dip to ciekawe dopełnienie podobnej kolacji. Wystarczy spróbować choćby z czosnkowym czy pomidorowym sosem do pizzy.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 2-3 łyżki musztardy
- 3-4 plastry szynki
- 80 g startej mozzarelli
- 1 łyżka czarnuszki
- Sól, pieprz
Zawiń jajko w ciasto francuskie
Dwa jajka gotujemy na twardo , studzimy i obieramy. Na stolnicy rozwijamy ciasto francuskie, lekko spłaszczamy i wyrównujemy brzegi. Nacinamy je do ⅓ szerokości w paski szerokie na 2-3 cm.
Na powierzchni pozostałego ciasta układamy składniki: smarujemy musztardą, rozkładamy plastry szynki, a następnie posypujemy serem. Jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych okach i rozkładamy równomierną warstwą na wierzchu pozostałych dodatków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy margines pozostawiony między naciętą a pokrytą farszem częścią ciasta. Delikatnie formujemy roladę i doklejamy do posmarowanej części arkusza . Całość smarujemy jajkiem i zaplatamy na wierzchu pocięte fragmenty.
Powierzchnię dania jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Podajemy z dipami.
Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i kotlety mielone Strzelczyka .