Ta zupa jest tak dobra, że mogłaby zdobyć Oskara. Najchętniej jadłbym ją codziennie
Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.
Zupa cygańska nie ma sobie równych
Zupy to nieodłączny składnik naszej tradycyjnej kuchni. Książki kucharskie są bogate w różnorakie przepisy właśnie na te dania. Niestety zupa cygańska nie znalazła się w żadnej z nich. A szkoda, bo zupa zachwyca smakiem, a przy okazji jest niezwykle pożywna.
W dalszej części tekstu dowiesz się, z jakich składników oraz jak ją przygotować. Cały proces jest nieskomplikowany i niezbyt czasochłonny, więc możesz ugotować ją nawet dzisiaj. Pena mięsa i warzyw zadowoli każdego.
To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurkaCo będzie ci potrzebne?
Zupa cygańska ma jedną dużą zaletę. Przez bogactwo składników zaspokoi nawet największy głód. Równocześnie próżno szukać w niej wymyślnych i drogich produktów. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście, a podobny przepis możesz spotkać na kanale Szybkie pyszne na Youtube, skąd pochodzą użyte w artykule zdjęcia.
Składniki:
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 300 g ziemniaków
- 300 g boczku
- 500 g mięsa wieprzowego
- 2 l wody
- 2 g cukru
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka słodka
- rozmaryn
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- natka pietruszki/koperek
Zupa cygańska - przepis
Rozpocznij od obrania jednej marchwi, pietruszki i dwóch cebul. Następnie umyj warzywa, przekrój je mniejsze kawałki i umieść w garnku. Seler naciowy dokładnie umyj, posiekaj na kawałki i również umieść w garnku.
Mięso umyj i pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Dodaj je do warzyw, a całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zbierz powstałe szumowiny i zestaw garnek z ognia.
Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż go na patelni. Obierz jeszcze jedną cebulę i posiekaj w kostkę. Dodaj warzywo do boczku i zeszklij je.
Obrane ząbki czosnku posiekaj i wsyp je do zeszklonej cebuli. Umytą paprykę pokrój w kostkę i podsmaż z pozostałymi składnikami. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wsyp ją na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem, cukrem, mieloną papryką, rozmarynem oraz koncentratem pomidorowym i wymieszaj.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Z garnka wyciągnij ugotowane warzywa oraz mięso. Do wody wsyp ziemniaki i gotuj je przez 10 minut.
Ugotowane wcześniej warzywa oraz mięso drobno posiekaj. Dodaj je wraz z podsmażonymi składnikami do gotujących się ziemniaków. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gotową zupę podawaj w posiekaną pietruszką lub koperkiem, a będzie smakowała doskonale.
Sprawdź także sposób na czyszczenie blendera oraz dowiedz się, jaki miód warto spożywać.