Weź tarkę i zmrożoną pierś z kurczaka. Wyjdzie z tego przysmak, który pokocha twoja rodzina
Masz w zamrażarce kurczaka? W taki razie zrób z niego użytek! Dzięki temu przepisowi i jeszcze kilku składnikom przygotujesz danie, że palce lizać. Pyszny placek już wkrótce trafi na twój stół.
Placek z kurczaka prosty i pyszny
Jesteś głodny i zastanawiasz się, co wrzucić na przysłowiowy ruszt? W takim razie zajrzyj do zamrażalnika. Być może masz tam właśnie pierś z kurczaka . Weź mięso, zetrzyj na tarce i dodaj jeszcze kilka składników. Dzięki temu przepisowi w prosty i szybki sposób zrobisz smaczne danie .
Przygotujesz placek z kurczaka, ziemniaków i mozzarelli. Danie smakuje, że palce lizać. Jest pyszne, pożywne i banalnie proste w przygotowaniu. Taki przysmak doceni cała rodzina . Nikt nie odejdzie od stołu głodny. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Essen Rezepte. Stamtąd pochodzi zdjęcie wyróżniające i inne zdjęcia w artykule.
Jak zrobić placek z kurczaka i ziemniaków?
Składniki:
- 1 mrożona pierś z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- 200 g mozzarelli
- olej roślinny
- natka pietruszki
Przygotowanie dania zacznij od wyjęcia zmrożonej piersi z kurczaka i starcia jej na tarce o dużych oczkach . Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę i ziemniaki stare na tarce o dużych oczkach. Wbij jajko, wsyp przyprawy i dołóż startą mozzarellę.
Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i przełóż ciasto. Placek smaż 15 minut po przykryciem. Potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 15 minut . Po upływie tego czasu danie wyjmij na talerz. Posyp natką pietruszki, pokrój i podawaj.
Placek, który zjesz z przyjemnością
Placek z kurczakiem wychodzi smaczny i puszysty. Dobrze doprawiony i kremowy dzięki mozzarelli, będzie smakował całej rodzinie . Robi się go w prosty i szybki sposób. Składniki takie jak zmrożona pierś kurczaka i ziemniaki, trze się na tarce.
W krótkim czasie apetyczne danie trafia na stół. Możne je podać na obiad lub ciepłą kolację. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni . Taki przysmak jest wart przygotowania. Śmiało skorzystaj z tego przepisu. Pisaliśmy o tym, czego nigdy nie dodawać do rosołu. Radziliśmy też, jak najlepiej suszyć grzyby.