Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te proste placuszki to niebo w gębie. Robię je z przepisu babci
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.09.2024 10:24

Te proste placuszki to niebo w gębie. Robię je z przepisu babci

smażenie placków
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.

Placki z twarogu i banana? Jeszcze jak!

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Warto, by było sycące i dostarczało nam energii. Solidna dawka białka z twarogu z dodatkiem pysznego i zdrowego banana spełnia te warunki doskonale. Poświęć kilka chwil na ich przygotowanie, a przekonasz się o tym na własnej skórze.

Przepis na placki z twarogu i banana znalazłam przypadkiem w internecie. Od razu jednak absolutnie się w nich zakochałam. Inspiracją dla was może być film pochodzący z kanału Uwaga Babcia Gotuje z serwisu YouTube. Stamtąd właśnie pochodzą niektóre użyte w artykule zdjęcia.

banan.jpg
Fot,. Canva/utah778
Polacy ciągle dodają to do rosołu. Najgorszy możliwy składnik

Jak zrobić placki z twarogu i banana?

Przygotowanie placków z twarogu i banana jest bajecznie proste. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć je w formie placków na patelni. Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne produkty. Sama się przekonaj, jak niewiele potrzeba do tego pysznego posiłku.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 niepełna łyżka cukru (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub odrobina aromatu (opcjonalnie)
  • 1 banan
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania blatu
  • olej do smażenia

Pyszne placki z twarogu i banana krok po kroku

Ser na placki z twarogu i banana przełóż do miski. Rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj jajko, cukier, sól oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana. Wszystkie razem zmiksuj na gładką masę.

Do powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mąkę. Miksuj, aż dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej.

Z powstałej masy za pomocą łyżki zanurzonej w oleju nakładaj niewielkie placuszki na patelnię. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu, ale wyśmienite będą też na zimno.

Sprawdź niezawodny babciny przepis na naleśniki oraz zobacz domowy sposób na mole.

placki z twarogu i banana.jpg
Fot. Canva/Alena Vatorina