Smakosze.pl Przepisy Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś
Fot. YouTube/Erstaunliche Recipes

Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś

13 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobry obiad, który nasyci na długie godziny, wcale nie musi być skomplikowany z długą listą składników. Osobiście najbardziej cenię sobie proste i szybkie przepisy. Dzięki nim nie tylko mam przyjemność z gotowania, ale również z jedzenia. Nie nawącham się wystarczająco dużo zapachów, aby stracić apetyt.

Dlatego teraz prezentuję mój przepis na banalne zapiekane ziemniaczki z serem. Zapełniają brzuch jak nic innego, smakują każdemu i robi się je w mniej niż godzinę. Dodatkowo składniki są już w kuchennej szafce, więc nie trzeba biec po nie do sklepu.

Polacy kochają ziemniaki

Kartofle pojawiają się na naszych stołach nader często. Ich ogromna dostępność, niska cena i wspaniały smak są na tyle mocnymi zaletami, że Polacy często po nie sięgają. Nie jestem wyjątkiem i często obiad bez porcji tłuczonych ziemniaków po prostu nie istnieje.

Ziemniaki z serem
Fot. Canva/ świeże ziemniaki
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotę

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z serem?

Nie lubię jednak ziemniaków , które są mdłe i nijakie. Na moim stole muszą się wyróżniać charakterem. Dlatego niedawno opracowałem przepis, dzięki któremu domownicy wciągają je, jak odkurzacze. Poza pyrkami używam żółtego sera (najczęściej radamer) oraz cebuli. Tym gwarantuje sobie sukces. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Erstaunliche Recipes na YouTube.

Składniki na pieczone ziemniaki z serem :

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 g żółtego sera (najbardziej smakuje mi radamer, ale klasyczna gouda również się sprawdzi)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przepis na pieczone ziemniaki z serem

Gotowanie zaczynam oczywiście od dokładnego umycia ziemniaków . Jeśli kartofle są ładne, zostawiam na nich skórkę. Wrzucam je do garnka z wodą i gotuje, aż będą prawie idealnie miękkie. Odcedzam je na sitku i układam w naczyniu żaroodpornym.

W tym samym czasie obieram i kroję cebulę w piórka. Przerzucam je na patelnie z rozgrzanym masłem i smażę, aż warzywo ładnie się skarmelizuje. P roces przyspieszam dodając odrobinę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodaję drobno siekany czosnek i smażę jeszcze dwie minuty.

Po ziemniakach rozsypuję cebulkę z czosnkiem, doprawiam pieprzem, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu najczęściej podaję takie ziemniaki z colesławem lub jako przystawkę. Smacznego.

Ziemniaki z serem
Fot. Canva/ Ziemniaki po upieczeniu
Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni
Weź gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Za ten patent należy się order
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy