Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najdoskonalsze placki robię z warzywa, o którym zapomniano
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Placki z kalarepy
Kalarepa to jedno z tych tradycyjnych polskich warzyw, dziś wypartych przez wiele produktów, które do naszej kuchni dostały się później. Jest to jednak warzywo niesłusznie zapomniane. Jest niskokaloryczna, pozbawiona tłuszczu i z niewielką zawartością węglowodanów. Jest więc bardzo lekkim dodatkiem do śniadań, a nawet obiadów.
Oprócz tego, że jest to warzywo bogate w witaminy, ma ona też działanie przeciwnowotworowe i grzybobójcze. Warto zainteresować się nią ze względu na jej zbawienne działanie na wzrok, a także funkcjonowanie układu odpornościowego.
O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danieTani obiad z kalarepy
Kalarepa jest świetnym wyborem nie tylko ze względu na smak i dietetyczne właściwości. W cenie poniżej 5 zł za kilogram stanowi ona składnik taniego obiadu. Wystarczy podać ją z mięsną potrawką czy gulaszem, czyli w roli, w której często występują placki ziemniaczane.
Składniki
- 1 kg kalarepy
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz
- Masło klarowane do smażenie
Zielone placki
Kalarepę obieramy, a właściwie okrawamy ze skóry. Ścieramy ją na tarce o grubych okach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie solimy i odstawiamy na 10 minut.
Kalarepę przeciskamy przez sitko, żeby pozbyć się z niej nadmiaru wody. Następnie w misce mieszamy ją z jajkami, mąką, cukrem i sodą. Przyprawiamy i wyrabiamy masę na placki.
Na patelni rozgrzewamy hojną ilość masła klarowanego. Łyżką wykładamy placki i smażymy, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na roladę wołową z kurkami i surówkę z kapusty kiszonej.