Smakosze.pl Przepisy Weź ziemniaki i zalej je tą mieszanką. Nie ma lepszego obiadu na piątek
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte

Weź ziemniaki i zalej je tą mieszanką. Nie ma lepszego obiadu na piątek

19 grudnia 2024

Obiad na piątek może być pyszny i zarazem prosty w przygotowaniu. Ziemniaki zalane kremowym sosem z warzywami trafiają do piekarnika. Wkrótce potem od razu na nasz stół. Zapiekanka wychodzi, że palce lizać i szybko znika z talerzy.

Co na obiad w piątek?

Co robicie na obiad w piątek? Zwykle tego dnia jadamy rybę, naleśniki lub inne bezmięsne danie. Jeśli te potrawy już nam się przejadły, to najwyższa pora, by poznać przepis na znakomitą zapiekankę z ziemniaków . Warzywa zalewamy sosem ze śmietanki, pomidorów, zielonego groszku i szczypiorku.

Taka zapiekanka z warstwą sera dosłownie rozpłynie się w ustach. Obiad na piątek wychodzi pyszny, do tego jest szybki i polubi go cała rodzina . Z kilka składników wyczarujemy zapiekankę, że palce lizać. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Kostliche Hausrezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte
Moja babcia zawsze kładła koło kuchenki podczas smażenia ryb. Wchłania cały zapach, cudowny trik na święta

Jak przygotować zapiekankę na obiad na piątek?

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • 200 g śmietanki 30%
  • zielony groszek z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie zapiekanki zaczniemy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plastry. Doprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-7 minut . Ziemniaki powinny uzyskać złoty kolor. Następnie przygotujemy sos, którym zalejemy ziemniaki.

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dokładamy pokrojone pomidorki i szczypiorek. Dorzucamy  śmietanę, sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Ziemniaki układamy na blasze z papierem do pieczenia. Zalewamy je przygotowaną mieszanką. Na wierzch wysypujemy zielony groszek, na to starty żółty ser.

Zapiekanka poleca się na obiad na piątek

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. po upływie tego czasu zapiekanka jest gotowa do podania . Smakuje obłędnie i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest kremowa i pożywna.

Taki obiad na piątek zrobimy w prosty sposób. Ta receptura gwarantuje szybki, pyszny i pożywny posiłek . Jest tak smaczny, że cała rodzina zje go z prawdziwym apetytem. Danie zniknie z mgnieniu oka z talerzy. Pisaliśmy o promocji na masło w Dino. Polecaliśmy przepis na schab z doskonałym farszem na obiad.

obiad
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte
To mięso drożeje, jak masło. Najgorsza sytuacja na rynku od 1961 roku
To już pewne, zacznie się 1 stycznia. Ogromna zmiana, każdy Polak odczuje przy zakupach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy