W tym roku na drugi dzień świąt podam taki obiad. Schab z tym farszem smakuje jak marzenie

Schab faszerowany owocami to jedna z najelegantszych wersji tej potrawy. Ale jakich owoców użyć? Można wielu, a najlepiej – wielu naraz.
Schab z farszem
Schab wieprzowy to częsty gość na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, ani tym bardziej złego. Chudy i bogaty w dobrze przyswajalne białko kawałek mięsa jest popularny, prosty w przygotowaniu i niedrogi.
Wszystko to jednak sprawia, że podstawowe postaci schabu, takie jak kotlety schabowe, jest nieco spowszedniały. Jak nadać temu kawałkowi wieprzowiny odświętnego charakteru? Przygotować go w postaci faszerowanej i podać np. w drugi dzień świąt.

Schab faszerowany owocami
Faszerowana pieczeń schabowa to kawałek chudego mięsa przełamany słodko-kwaśnym smakiem, a więc w ciekawym i nietypowym połączeniu. Farsz pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. Pieczone wychodzi więc soczyste i niezwykle apetyczne, a efekt podkreślony jest zestawieniem kolorów owoców wewnątrz mięsa.
Składniki
- Ok. 1,2-kilogramowy kawałek schabu
- Suszone śliwki, morele i figi – ok. 400 g
- Oliwa, sól, pieprz, majeranek
Schab na drugi dzień świąt
Kawałek schabu czyścimy z powięzi i osuszamy. Długim, ostrym nożem przeprowadzamy nacięcie wzdłuż przez środek mięsa. Najlepiej nie przebijać go na wylot.
Owoce upychamy w powstałej szczelinie, wkładając je na zmianę. Dociskamy je np. końcem drewnianej łyżki, by mieściły się ciasno obok siebie. Dokładnie wypełniamy przestrzeń wewnątrz mięsa.
W miseczce mieszamy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i majeranek z oliwą. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso.
Schab zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu doprowadzamy go z powrotem do temperatury pokojowej.
Pieczeń przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostałe owoce i zalewamy połową szklanki wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20 minut. Następnie naczynie nakrywamy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę świąteczną i bezmięsne gołąbki.






































