To już pewne, zacznie się 1 stycznia. Ogromna zmiana, każdy Polak odczuje przy zakupach
Podczas zakupów staramy się wybierać jak najlepsze towary. W przypadku owoców i warzyw nazwy “premium” sprawiają, że decydujemy się na taki produkt. Jednak czy etykieta jest zgodna z prawda? Od 1 stycznia wejdą nowe i bardziej restrykcyjne przepisy, które dotyczą oznakowania żywności.
Nazwy, które odchodzą do lamusa
Nowy rok to zmiany w oznakowaniu żywności. Już niebawem producenci i sprzedawcy będą musieli przestrzegać ściśle określonych reguł w tym zakresie. Są one niezwykle restrykcyjne. Eliminują nazwy typu "premium", czy “najwyższa jakość”. Te sformułowania zachęcają klientów do zakupy danego produktu.
Sprawiają, że towary odbieramy jako te najlepsze dla nas i chętnie je kupujemy. Inspekcja Jakości Handlowej Artkułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przepisach, które wejdą w życie od 1 stycznia 2025 roku. Dotyczą one wszystkich sklepów, które sprzedają owoce, warzywa i przetwory owocowo-warzywne.
Strzelczyk zrobił rybę po grecku “lekko z przymrużeniem oka”. To może być hit świątIdzie nowe
Producenci i sprzedawcy będą musieli rzetelnie informować konsumentów o kraju pochodzenia owoców i warzyw. Etykiety muszą być czytelne i zgodne z prawdą. Sformułowania typu “premium”, czy “najwyższa jakość” zostaną zastąpione przez kategorie. Mowa tu o klasie ekstra, klasie I i klasie II.
Wprowadzane zmiany mają na celu zmniejszenie ryzyka wprowadzenia w błąd klientów. Na zamieszczanych etykietach mają znaleźć się też informacje, które dotyczą odmiany owoców, czy warzyw oraz wielkości i typu handlowego. Takie informacje muszą być umieszczone w widocznym miejscu.
Z myślą o klientach
Informacje mają dokładnie wyszczególnić kraj pochodzenia produktu, a nie tylko miejsce jego zapakowania. Określenia, które sugerują klientom, że towar jest lepszej jakości, nie wchodzą w grę. Nie mogą być stosowane na etykietach. Za to znajdziemy na nich dokładny adres pakującego lub wysyłającego.
Oprócz na etykiecie odczytamy pełną nazwę państwa pochodzenia, klasę jakości, szczegółową nazwę odmiany, a także liczbę sztuk w opakowaniu lub siatce. Zmiany są wprowadzane po to, by ustrzec klientów przed niedoinformowniem, czy wręcz oszustwem producentów. Pisaliśmy o tym, dlaczego nie należy trzymać jedzenia na balkonie. Podpowiadaliśmy, co zrobić, by kompot z suszu nie wyszedł gorzki.
Źródło: medonet.pl