Wielkanocna sałatka jarzynowa z burakami. Klasyka w niecodziennej odsłonie
Sałatka jarzynowa jest obowiązkowym elementem każdych świąt i bez niej świąteczny stół nie jest pełen. Warto jednak wprowadzić nieco powiewu świeżości i zrobić ją tym razem inaczej. Wystarczy dodać do niej buraki, aby sałatka nabrała zupełnie nowego smaku oraz koloru. Niżej zdradzamy dokładny przepis.
Sałatka jarzynowa kojarzy się większości ze świętami. Duża miska, wypełniona po brzegi smaczną mieszanką warzyw w gęstym sosie, zwyczajnie musi pojawić się obok wielkanocnego żurku i innych potraw.
Dodatek buraka całkowicie zmienia kolor sałatki, a także wprowadza jeden nowy smak. Z pewnością goście widząc ją, będą zaskoczeni i nie będą mogli się od niej oderwać.
Przepis na sałatkę jarzynową z burakami
Składniki:
-
2 buraki
-
3 ziemniaki
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
pół selera
-
4 jajka
-
3 ogórki kiszone
-
150 g groszku konserwowego
-
150 g kukurydzy konserwowej
-
3 łyżki majonezu
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia buraków w wodzie, wrzucenia ich do garnka z wodą i ugotowania do całkowitej miękkości. Gdy będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę.
W osobnym garnku ugotuj umyte i obrane marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski z kawałkami buraków.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Również pokrój je w kostkę. Ogórki, kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Ogórki posiekaj. Połącz wszystkie składniki, wstaw miskę do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek.
Źródło zdjęcia: canva/Desertrose7, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
-
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: doradcasmaku
Zapraszamy na nasz Instagram