Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna sałatka jarzynowa z burakami. Klasyka w niecodziennej odsłonie
canva/Timolina

Wielkanocna sałatka jarzynowa z burakami. Klasyka w niecodziennej odsłonie

2 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa jest obowiązkowym elementem każdych świąt i bez niej świąteczny stół nie jest pełen. Warto jednak wprowadzić nieco powiewu świeżości i zrobić ją tym razem inaczej. Wystarczy dodać do niej buraki, aby sałatka nabrała zupełnie nowego smaku oraz koloru. Niżej zdradzamy dokładny przepis.

Sałatka jarzynowa kojarzy się większości ze świętami. Duża miska, wypełniona po brzegi smaczną mieszanką warzyw w gęstym sosie, zwyczajnie musi pojawić się obok wielkanocnego żurku i innych potraw.

Dodatek buraka całkowicie zmienia kolor sałatki, a także wprowadza jeden nowy smak. Z pewnością goście widząc ją, będą zaskoczeni i nie będą mogli się od niej oderwać.

Przepis na sałatkę jarzynową z burakami

Składniki:

  • 2 buraki

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 4 jajka

  • 3 ogórki kiszone

  • 150 g groszku konserwowego

  • 150 g kukurydzy konserwowej

  • 3 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia buraków w wodzie, wrzucenia ich do garnka z wodą i ugotowania do całkowitej miękkości. Gdy będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

W osobnym garnku ugotuj umyte i obrane marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski z kawałkami buraków.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Również pokrój je w kostkę. Ogórki, kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Ogórki posiekaj. Połącz wszystkie składniki, wstaw miskę do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek.

Buraki

Źródło zdjęcia: canva/Desertrose7, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy