Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Sałatka jarzynowa jest świątecznym klasykiem, który już niebawem zagości na naszych stołach. Warto przygotować nieco odmienioną wersję tego specjału. Dodając do niego świeżo starty chrzan, sprawimy, że nabierze charakteru. Wyrazista odsłona sałatki przypadnie do gustu waszym gościom. Prośby o dokładkę gwarantowane.
Sałatkę jarzynową w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Niektórzy podają ją z porem , inni zaś sięgają po marynowane grzyby . Wielkanocną wersję rarytasu przygotujcie z chrzanem. Pikantny korzeń pokreśli smak warzyw i nada daniu niepowtarzalnego charakteru. Skusicie się?
Przepis na wielkanocną sałatkę z chrzanem
Składniki:
-
1 korzeń chrzanu
-
4 średnie marchewki
-
2 nieduże pietruszki
-
1 mały seler
-
2 większe ziemniaki w mundurkach
-
4 ogórki kiszone
-
1 puszka groszku konserwowego
-
2 jajka
-
1 średnie jabłko
-
1 nieduży słoik majonezu
-
100 ml gęstej śmietany
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
trochę soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Przenosimy je do dużej miski i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i usuwamy skorupki. Kroimy je w kostkę.
Podobnie postępujemy z ogórkami i jabłkiem. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Składniki wrzucamy do sałatki i łączymy. Następnie dodajemy odsączony groszek konserwowy.
Chrzan myjemy, obieramy i ścieramy. Sparzamy go wrzątkiem. Dodajemy oliwę oraz śmietanę. Powstały gęsty krem łączymy z odrobiną soku z cytryny, solą oraz pieprzem.
Mieszamy go z majonezem i dodajemy do sałatki. Składniki łączymy z sosem, a następnie miskę wstawiamy na noc do lodówki — sałatka jarzynowa najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Źródło zdjęcia: canva/Katya_Bratova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: beszamel.se