Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
canva/Timolina

Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki

5 kwietnia 2022

Sałatka jarzynowa jest świątecznym klasykiem, który już niebawem zagości na naszych stołach. Warto przygotować nieco odmienioną wersję tego specjału. Dodając do niego świeżo starty chrzan, sprawimy, że nabierze charakteru. Wyrazista odsłona sałatki przypadnie do gustu waszym gościom. Prośby o dokładkę gwarantowane.

Sałatkę jarzynową w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Niektórzy podają ją z porem , inni zaś sięgają po marynowane grzyby . Wielkanocną wersję rarytasu przygotujcie z chrzanem. Pikantny korzeń pokreśli smak warzyw i nada daniu niepowtarzalnego charakteru. Skusicie się?

Przepis na wielkanocną sałatkę z chrzanem

Składniki:

  • 1 korzeń chrzanu

  • 4 średnie marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • 1 mały seler

  • 2 większe ziemniaki w mundurkach

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 2 jajka

  • 1 średnie jabłko

  • 1 nieduży słoik majonezu

  • 100 ml gęstej śmietany

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • trochę soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Przenosimy je do dużej miski i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i usuwamy skorupki. Kroimy je w kostkę.

Podobnie postępujemy z ogórkami i jabłkiem. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Składniki wrzucamy do sałatki i łączymy. Następnie dodajemy odsączony groszek konserwowy.

Chrzan myjemy, obieramy i ścieramy. Sparzamy go wrzątkiem. Dodajemy oliwę oraz śmietanę. Powstały gęsty krem łączymy z odrobiną soku z cytryny, solą oraz pieprzem.

Mieszamy go z majonezem i dodajemy do sałatki. Składniki łączymy z sosem, a następnie miskę wstawiamy na noc do lodówki — sałatka jarzynowa najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej spodoba się wielu smakoszom
Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej spodoba się wielu smakoszom

Źródło zdjęcia: canva/Katya_Bratova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy