Wielkanocna zupa chrzanowa na chlebie żytnim. Prosty przepis
Wielkanocna zupa chrzanowa na chlebie żytnim jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Prezentujemy niezwykle prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz niebanalne danie z wykorzystaniem czerstwego chleba. Nic się nie zmarnuje, a ty zaskoczysz gości czymś niepowtarzalnym.
Jeśli tak jak my, ty też nie lubisz marnować jedzenia, przepis na zupę z czerstwego chleba jest wprost dla ciebie. Jej skład jest prosty, przygotowanie łatwe, a efekt naprawdę smaczny. Przygotujcie tę zupę raz, a ugotujecie ją też z pewnością na następne święta. Wielkanocnego charakteru nadaje jej chrzan, który doskonale zaostrza jej smak.
Wielkanocna zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Składniki:
-
pół bochenka czerstwego chleba żytniego
-
3 łyżki masła
-
1,5 l bulionu lub rosołu
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 mały por
-
5-6 łyżek tartego chrzanu
-
100 ml śmietany
-
15 dag wędzonego boczku w plastrach
-
sól, pieprz, cukier
-
szczypiorek
Przygotowanie zupy chrzanowej
Chleb pokrój w kostkę, zrumień go na 2 łyżkach masła na złoty kolor. W garnku zagotuj bulion lub rosół. Wrzuć do niego 3/4 grzanek.
Całość gotuj ok. 5 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę i czosnek podsmaż na pozostałym maśle, dodaj je do gotującej się zupy.
Por oczyść. 3/4 pokrój i dodaj do zupy. Gotuj ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj połowę chrzanu, zamieszaj, spróbuj zupę. Jeśli jest za mało ostra, dodaj więcej chrzanu.
Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku. Plastry boczku zrumień na patelni. Podsmaż też resztę pokrojonego w paski pora, pod koniec smażenia oprósz go cukrem, by ładnie się zrumienił.
Zupę podaj z grzankami z chleba, zrumienionym boczkiem i skarmelizowanym porem. Posyp ją posiekanym szczypiorkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ozorki w sosie chrzanowym , a także na grochówkę z grzankami z chleba .
Źródło zdjęcia: canva/natashabreen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary