Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa
Wyśmienita grochówka jest przysmakiem, który potrafi być nieodpartą pokusą nawet dla najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Łatwo się nią najeść i rozgrzać. Takie cechy dobrze sprawdzają się w okresie zimowym.
Jakie pieczywo sprawia, że grochówka jest jeszcze lepsza?
Nie da się ukryć, że grochówka należy do grona dań, które zajmuje ważne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Zupa z mieszanką warzyw i mięsa jest bardzo sycąca. Oczywiście najlepiej podawać ją z chlebem. Jeden rodzaj pieczywa ma sporą przewagę nad innymi.
Wyborna grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem razowego chleba żytniego, który jest wypiekany na naturalnym zakwasie, w którym pierwsze skrzypce gra mąka razowa z pełnego przemiału. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na stronie Piekarni Grzybki, taki dodatek wspomaga odporność oraz korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
Grochówka już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz. Dziś wypróbujemy inny przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kulinariów, bazujących na swojskich smakach.
Przepyszna grochówka jest prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nią większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia sycącego i rozgrzewającego specjału?
1 kg kiełbasy
500 g wędzonego boczku
700 g łuskanego grochu
500 g ziemniaków
2 cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
15 g majeranku
4 liście laurowe
sól
pieprz
Grochówka w przepysznej odsłonie
Na początku musimy namoczyć groch. Najlepiej zrobić to przez noc. Jeśli goni nas czas, to wystarczą 3 godziny. Następnego dnia w garnku gotujemy 3 litry wody. Dodajemy do nich groch i liście laurowe. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w zimnej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Oczywiście powinna być sucha. Mięso dodajemy do wywaru z grochem. Cebulę siekamy i również ją podsmażamy. Kiedy się zeszkli, umieszczamy ją w zupie.
Zupę wzbogacamy o pokrojoną w kostkę marchewkę, wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz. Całość gotujemy przez około godzinę. Grochówka już niedługo będzie gotowa. Wystarczy, że dodamy jeszcze do niej ziemniaki i podsmażoną kiełbasę. Najlepiej sprawdzi się taka pokrojona w plasterki.
15 minut dalszego gotowania powinno wystarczyć. Grochówka jest gotowa do zajadania. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć. Na deser warto zaserwować fantastyczne ciasto, które niektórym może kojarzyć się z czasami dzieciństwa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Na jakim oleju najlepiej smażyć ryby? Wiele osób jest w błędzie
Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję
Źródła: Beszamel; Piekarnia Grzybki