Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 05.02.2021 01:00

Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa

Grochówka w przepysznej odsłonie
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 4.0

Wyśmienita grochówka jest przysmakiem, który potrafi być nieodpartą pokusą nawet dla najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Łatwo się nią najeść i rozgrzać. Takie cechy dobrze sprawdzają się w okresie zimowym.

Jakie pieczywo sprawia, że grochówka jest jeszcze lepsza?

Nie da się ukryć, że grochówka należy do grona dań, które zajmuje ważne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Zupa z mieszanką warzyw i mięsa jest bardzo sycąca. Oczywiście najlepiej podawać ją z chlebem. Jeden rodzaj pieczywa ma sporą przewagę nad innymi.

Wyborna grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem razowego chleba żytniego, który jest wypiekany na naturalnym zakwasie, w którym pierwsze skrzypce gra mąka razowa z pełnego przemiału. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na stronie Piekarni Grzybki, taki dodatek wspomaga odporność oraz korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Grochówka już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz. Dziś wypróbujemy inny przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kulinariów, bazujących na swojskich smakach.

Przepyszna grochówka jest prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nią większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia sycącego i rozgrzewającego specjału?

  • 1 kg kiełbasy

  • 500 g wędzonego boczku

  • 700 g łuskanego grochu

  • 500 g ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 4 ząbki czosnku

  • 15 g majeranku

  • 4 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Grochówka w przepysznej odsłonie

Na początku musimy namoczyć groch. Najlepiej zrobić to przez noc. Jeśli goni nas czas, to wystarczą 3 godziny. Następnego dnia w garnku gotujemy 3 litry wody. Dodajemy do nich groch i liście laurowe. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w zimnej wodzie.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Oczywiście powinna być sucha. Mięso dodajemy do wywaru z grochem. Cebulę siekamy i również ją podsmażamy. Kiedy się zeszkli, umieszczamy ją w zupie. 

Zupę wzbogacamy o pokrojoną w kostkę marchewkę, wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz. Całość gotujemy przez około godzinę. Grochówka już niedługo będzie gotowa. Wystarczy, że dodamy jeszcze do niej ziemniaki i podsmażoną kiełbasę. Najlepiej sprawdzi się taka pokrojona w plasterki.

15 minut dalszego gotowania powinno wystarczyć. Grochówka jest gotowa do zajadania. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć. Na deser warto zaserwować fantastyczne ciasto, które niektórym może kojarzyć się z czasami dzieciństwa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Beszamel; Piekarnia Grzybki

Zapraszamy na nasz Instagram