Wielkanocny, idealnie wilgotny sernik wiedeński Ewy Wachowicz. Prosty przepis
Sernik jest jednym z tych deserów, po które każdy sięgnie z ochotą. Wiedeński specjał w wykonaniu Ewy Wachowicz będzie naprawdę delikatny i przyjemnie wilgotny. Wszystko za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej, które sprawia, że ciasta wręcz rozpływają się ustach. Koniecznie podajcie go na świątecznym stole.
Sernik jest lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Po wskazówkach dotyczących wyboru sera do jego przyrządzenia oraz podpowiedziach co zrobić, aby wyszedł puszysty , zdradzamy recepturę na wyśmienity sernik wiedeński wprost od kulinarnego autorytetu — Ewy Wachowicz . Tak przyjemnego w odbiorze ciasta jeszcze nie próbowaliście.
Przepis na sernik wiedeński według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
-
10 jaj
-
200 g masła
-
300 g cukru
-
3 płaskie łyżki mąki pszennej
-
kilkanaście kropel ekstraktu pomarańczowego
Do polania:
-
100 g czekolady deserowej
-
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z cukrem w misie miksera. Dalej mieszając masę, stopniowo dodajemy masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy twaróg, mąkę oraz ekstrakt z pomarańczy.
Starannie łączymy wszystkie składniki, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Miksujemy ją z masą serową i przenosimy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy do 60 minut , a wraz z ciastem do pieca wstawiamy keksówkę do połowy objętości wypełnioną wrząca wodą.
Patyczkiem sprawdzamy, czy sernik jest gotowy. Wyjmujemy go dopiero 5-10 minut po wyłączeniu piekarnik, wcześniej tylko uchylając drzwiczki. Ostudzony wypiek pokrywamy polewą przyrządzoną z rozpuszczonych w kąpieli wodnej masła i czekolady deserowej.
Wskazówka: piana z białej łatwiej się ubije, jeśli dodacie do niej szczyptę soli. Delikatny dodatek tej przyprawy dobrze wpłynie też na końcowy smak wypieku.
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
-
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
-
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: ewa-wachowicz