Smakosze.pl Przepisy Wielkanocny mazurek bez pieczenia - ekspresowy przepis. Wystarczy 20 minut
canva/zi3000

Wielkanocny mazurek bez pieczenia - ekspresowy przepis. Wystarczy 20 minut

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie ekspresowy przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy 20 minut i niepotrzebny jest piekarnik. Wystarczy paczka wafli tortowych i trochę słodkich dodatków. Ten mazurek nie może się nie udać i błyskawicznie zniknie z patery.

Mazurki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Zwykle wypieka się je na kruchym cieście, ale można też na półkruchym czy piaskowym. Można też zrobić mazurek bez pieczenia, a do jego przygotowania wykorzystać suche wafle tortowe.

Po przełożeniu słodkimi masami powstaje podstawa ciasta, którą wystarczy już tylko udekorować. W mazurkach tak naprawdę najważniejszy jest wierzch, czyli dekoracja. Robi się ją zwykle z lukru, czekolady, orzechów i suszonych owoców. Jest słodka, smaczna i bardzo ozdobna.

Wielkanocny mazurek bez pieczenia

Składniki:

  • pół opakowania suchych wafli

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 3-4 łyżki kwaskowego dżemu, np. z czarnej porzeczki, malin

  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych

  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

  • 3 łyżki ziaren słonecznika

  • 3 łyżki spłatkowanych migdałów

Przygotowanie mazurka

3-4 prostokątne wafle przekrój na połowę. Orzechy, ziarna słonecznika i skórkę pomarańczową drobno posiekaj.

Wafle smaruj masą kajmakową i układaj je jeden na drugim. Jedną warstwę, np. środkową posmaruj samym dżemem. Powstały mazurek obciąż deską kuchenną i np. słoikiem z wodą, odstaw na kilka godzin.

Po tym czasie wierzch mazurka posmaruj sporą ilością masy kajmakowej. Posyp posiekanymi bakaliami. Udekoruj według uznania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na mazurek kakaowy wg Roberta Makłowicza , a także recepturę na mazurek pomarańczowy .

wafle tortowe
wafle tortowe

Źródło zdjęcia: canva/ogis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy