Smakosze.pl Przepisy Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
canva/frederique wacquier

Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta

22 marca 2022

Pasztet jest częstym elementem wielkanocnego śniadania. Smaczny specjał możecie przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowane jajka, majonez i śmietanę. Tak kremowego i delikatnego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Wegetariański pasztet uświetni świąteczne śniadanie. Aromatyczne pieczarki i cebulka oraz groszek cudownie komponują się z jajkami na twardo, których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Mięso nie będzie potrzebne, by wyczarować smaczny dodatek do chleba. Przekonajcie się sami.

Przepis na świąteczny pasztet jajeczny bez mięsa

Składniki:

  • 12 jajek

  • 400 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • pół puszki zielonego groszku

  • 5 łyżek startego sera żółtego

  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%

  • 4 łyżki majonezu

  • pęczek szczypiorku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

10 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy je na tarce i umieszczamy w dużej misce. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej.

Podsmażamy na nim grzyby, aż się zredukują. Zdejmujemy je z ognia i zostawiamy, by ostygły. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy kolejna porcje oleju i również ją podsmażamy. Gdy będzie szklista, studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na pasztet łączymy ze sobą i przenosimy masę do posmarowanej olejem formy. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Podajemy ze świeżym chlebem.

Po inne pomysły na warzywne pasztety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wyjątkowo pyszny przepis pasztet z żurawiną . Być może spodoba wam się także ten specjał na bazie cukinii i marchewki z dodatkiem sera żółtego.

Warzywne pasztety będą idealne na świąteczne śniadanie
Warzywne pasztety będą idealne na świąteczne śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/rezkrr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy