Wigilijna zupa grzybowa. Esencjonalny i aromatyczny przysmak
Grzybowa jest aromatyczną zupą, jadaną przez część z nas podczas świąt zamiast barszczu. Swój głęboki smak zawdzięcza nie tylko suszonym borowikom, ale też dużej ilości warzyw, które budują jej bazę. Przyrządźcie ja z zasmażką i podajcie z makaronem, a będzie wyborna i sycąca.
Radziliśmy już jak zrobić tradycyjny barszcz i uszka do niego. Teraz przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na pyszną domową grzybową, idealną na wigilijną kolację. Jeśli zasuszyliście wcześniej grzyby, niewiele wam brakuje, by wyczarować to pyszne danie. Spokojnie — z zakupionymi w sklepie borowikami też się uda.
Przepis na doskonałą wigilijną grzybową
Składniki:
-
40 g suszonych borowików
-
1 szklanka wody
-
2 litry bulionu warzywnego
-
2 średnie marchewki
-
1 nieduża pietruszka
-
1 por
-
kawałek selera
-
1 mała cebula
-
1 duży ząbek czosnku
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 ziarna pieprzu
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
1 duża cebula
-
1 pełna łyżka mąki
-
3 łyżki śmietanki 12%
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy je wodą i odstawiamy do namoczenia , najlepiej na całą noc. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy go. Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy i wkładamy je do garnka wraz ze zmiażdżonym nożem czosnkiem. Całość gotujemy przez 30 minut. Cebule obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli.
Dodajemy odcedzone i pokrojone w kawałeczki grzyby. Smażymy przez chwilę, a następnie przekładamy z awartość patelni do garnka z bulionem i warzywami. Gotujemy przez pół godziny.
Na suchą patelnię wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podsmażamy ją. Gdy zacznie brązowieć, dodajemy pozostały olej i łączymy składniki. Następnie stopniowo wlewamy wywar z garnka — nie więcej niż pół szklanki.
Dodając go, stale mieszamy mąkę — nie chcemy, by masa miała grudki. G ładką zasmażkę przenosimy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kwadrans , a następnie zestawiamy z ognia.
Gdy nieco przestygnie, wlewamy do niej śmietankę. Wyjmujemy warzywa , część marchewki możemy pokroić na plasterki i włożyć z powrotem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i makaronem łazanki.
Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku