Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji
Pyszna babka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Siostra Anastazja podzieliła się swoją recepturą. Specjał w jej wykonaniu charakteryzuje się puszystością i wilgotnością. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.
Babka wielu smakoszom kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją również w każdy inny dzień. Z pewnością warto wypróbować przepis od siostry Anastazji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Babka siostry Anastazji podbije serca najbliższych
Nie da się ukryć, że babka zalicza się do ciast, które cieszą się sporą popularnością. W każdym domostwie przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Babka już wcześniej gościła na naszym portalu .
Dziś sięgniemy po recepturę siostry Anastazji. Babka w tej odsłonie zachwyca niepowtarzalnym smakiem . Każdy doceni jej wilgotność i puszystość. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznego ciasta?
-
4 jajka
-
150 g mąki
-
175 g cukru
-
125 ml oleju
-
5 g proszku do pieczenia
-
15 g kakao
Idealna babka jest prosta w przygotowaniu
Na początku musimy zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W związku z tym musimy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę przesiewamy do sporej miski razem z proszkiem do pieczenia .
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas mieszania stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wzbogacamy mieszankę o żółtka . Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas dodajemy partiami naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
2/3 gotowego ciasta przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Resztę rozrabiamy z kakao. Tak przygotowaną drugą część ciasta wylewamy na to, które znajduje się w foremce . Babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ją jeszcze przez około 30 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z foremki. Babka w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne. Godny uwagi jest także przepis siostry Anastazji na wyborne pączki .
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Słodka strona