Pączki
pixabay.com/phtorxp; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Siostry Anastazja i Salomea stworzyły niebiańskie pączki. Na jednym nie poprzestaniesz

Pączki należą to nietradycyjnych rozwiązań na smakowity deser. W sklepie mamy mnóstwo propozycji z różnym nadzieniem czy polewą, jednak nic nie dorówna tym pieczonym samodzielnie w domu. Przepis siostry Anastazji oraz Salomei podbije wasze serca. Wykonanie ich jest bardzo proste, jednak radzimy uważać. Na jednym z pewnością się nie skończy.

Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci.

Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj.

Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek.W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.

Wrzuć obierki z ziemniaków do czajnika i zagotuj. Po 3 minutach nie uwierzysz własnym oczomWrzuć obierki z ziemniaków do czajnika i zagotuj. Po 3 minutach nie uwierzysz własnym oczomCzytaj dalej

Pączki cieszą się ogromną popularnością

To doskonała przekąska, na którą możemy sobie od czasu do czasu pozwolić.Smak i zapach świeżych pączków zaskarbił sobie serca największych smakoszy. Warto pamiętać o tym, że zjedzony raz na jakiś czas nie zaburzy naszej walki o idealną sylwetkę.Balans w kwestii żywienia jest bardzo ważny.

To propozycja idealna ze względu na to, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pączki podawane są ze słodkimi, kremowymi nadzieniami, ale również owocami. Jeśli chodzi o polewy czy posypki, rozwiązaniom nie ma końca. Jeśli zazwyczaj kupujecie te gotowe ze sklepu, warto zdecydować się na ich samodzielne przygotowanie. Przepis naprawdę nie jest trudny, a smak zrekompensuje wam czas spędzony w kuchni.

Przepis na wyborne pączki sióstr

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • marmolada, dżem lub konfitura

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wsypania mąki do miski i zrobienia wgłębienia. W to skruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru wraz z niewielką ilością letniego mleka. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiamy go pod przykryciem do wyrośnięcia.

Kiedy zwiększy on już swoją objętość, dodajemy roztrzepane żółtka razem z cukrem i solą. Całość wyrabiamy ręką, a jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy odrobinę mleka. Cały czas wyrabiając, dodajemy spirytus oraz roztopiony tłuszcz. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.

Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Przy pomocy foremki lub szklanki tworzymy krążki o średnicy 5 centymetrów. Na środek kładziemy wybrane przez nas nadzienie i przykrywamy to drugim krążkiem. Oba zlepiamy ze sobą na bokach. Tak przygotowane pączki wykładamy na stolnicy lub blacie posypanym mąką.

Należy pamiętać, aby ułożyć je w odpowiednich odstępach. Wszystkie przykrywamy ściereczką i czekamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy powoli pod przykryciem i czekamy, aż pączki wyrosną. Przewracając je na drugą stronę, rezygnujemy z przykrycia.

Wyjmujemy je łyżką cedzakową i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł