Smakosze.pl
Pączki

pixabay.com/phtorxp; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Siostry Anastazja i Salomea stworzyły niebiańskie pączki. Na jednym nie poprzestaniesz

21 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Pączki należą to nietradycyjnych rozwiązań na smakowity deser. W sklepie mamy mnóstwo propozycji z różnym nadzieniem czy polewą, jednak nic nie dorówna tym pieczonym samodzielnie w domu. Przepis siostry Anastazji oraz Salomei podbije

Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci.

Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj.

Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek. W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.

Pączki cieszą się ogromną popularnością

To doskonała przekąska, na którą możemy sobie od czasu do czasu pozwolić. Smak i zapach świeżych pączków zaskarbił sobie serca największych smakoszy. Warto pamiętać o tym, że zjedzony raz na jakiś czas nie zaburzy naszej walki o idealną sylwetkę. Balans w kwestii żywienia jest bardzo ważny. 

To propozycja idealna ze względu na to, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pączki podawane są ze słodkimi, kremowymi nadzieniami, ale również owocami. Jeśli chodzi o polewy czy posypki, rozwiązaniom nie ma końca. Jeśli zazwyczaj kupujecie te gotowe ze sklepu, warto zdecydować się na ich samodzielne przygotowanie. Przepis naprawdę nie jest trudny, a smak zrekompensuje wam czas spędzony w kuchni.

Przepis na wyborne pączki sióstr

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej

  • 20 dag drożdży

  • 1 1/2 kostki margaryny

  • 30-40 dag cukru kryształu

  • 1 łyżka soli

  • 15 żółtek

  • 1/2 l mleka

  • 1/2 szklanki spirytusu

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • marmolada, dżem lub konfitura

undefined

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wsypania mąki do miski i zrobienia wgłębienia. W to skruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru wraz z niewielką ilością letniego mleka. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiamy go pod przykryciem do wyrośnięcia.

Kiedy zwiększy on już swoją objętość, dodajemy roztrzepane żółtka razem z cukrem i solą. Całość wyrabiamy ręką, a jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy odrobinę mleka. Cały czas wyrabiając, dodajemy spirytus oraz roztopiony tłuszcz. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.

Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Przy pomocy foremki lub szklanki tworzymy krążki o średnicy 5 centymetrów. Na środek kładziemy wybrane przez nas nadzienie i przykrywamy to drugim krążkiem. Oba zlepiamy ze sobą na bokach. Tak przygotowane pączki wykładamy na stolnicy lub blacie posypanym mąką.

Należy pamiętać, aby ułożyć je w odpowiednich odstępach. Wszystkie przykrywamy ściereczką i czekamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy powoli pod przykryciem i czekamy, aż pączki wyrosną. Przewracając je na drugą stronę, rezygnujemy z przykrycia.

Wyjmujemy je łyżką cedzakową i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >