Smakosze.pl Przepisy Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis
canva/PingPongCat

Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis

7 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach.

Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką.

Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.

Przepis na omlet po francusku

Składniki:

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • pół cebuli

  • 1 łyżka masła

  • 2 plasterki szynki

  • garść parmezanu

Przygotowanie wilgotnego, delikatnego omleta

Jajka wybij do miseczki i rozkłóć je widelcem. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego lub białego pieprzu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, chwilę podsmaż, zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię wylej rozkłócone jajka i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch. Wierzch omleta posyp podsmażoną cebulą i szynką oraz startym parmezanem.

Łopatką podważ i zawiń jedną stronę omleta. Potrząsając patelnią, zawiń omlet w roladę. Podgrzewaj go jeszcze 30 sekund.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na puszysty omlet , a także na omlet po cesarsku .

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: masteofficial

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy