Smakosze.pl
Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

canva/Yana Gayvoronskaya

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Austriacki omlet po cesarsku to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste, doskonale wypieczone danie podane z cukrem pudrem i konfiturą smakuje wyśmienicie. Omlet po upieczeniu w piekarniku koniecznie pokrój na mniejsze kawałki, tak podawany jest właśnie w Austrii.

Jajka to zawsze genialny pomysł na śniadanie, niezależnie od tego, czy podane w formie jajecznicy, omleta, jajka na miękko, pasty, zawsze smakują wybornie. Jedną z wersji śniadaniowych z jajek, na które warto zwrócić uwagę, jest właśnie omlet po cesarsku.

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

CZYTAJ DALEJ

Austriacki omlet charakteryzuje niezwykły wygląd- upieczony, puszysty omlet przed podaniem należy pokroić na mniejsze kawałki, które przypominają wyglądem nasze kopytka. Omlet koniecznie musi być podany na słodko z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.

Całe danie wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem idealnie puszystego omleta jest przesiana mąką i dodanie do masy piany z białek. W ten sposób omlet austriacki będzie nieziemsko puszysty.

Gorąco polecam domowe konfitury, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od gotowych produktów- tu poznasz przepis na konfiturę z truskawek, zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy i będzie idealnym dodatkiem do dań, w tym właśnie omletów.

Przepis na omlet po cesarsku

Składniki:

  • 3 duże jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 150 ml mleka

  • 90 g mąki pszennej

  • łyżka masła

  • ulubiona konfitura, np. truskawkowa

  • cukier puder do podania

  • szczypta soli

Jak zrobić omlet po cesarsku?

Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, wymieszaj z cukrem i mlekiem, następnie dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa bez grudek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie przełóż do wyrobionej wcześniej masy i wymieszaj. Na patelni, którą możesz wstawić do piekarnika, rozpuść masło i wylej masę jajeczną, smaż minutę na wolnym ogniu.

Po tym czasie patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, do wyrośnięcia. Gdy omlet będzie gotowy, pokrój go na mniejsze kawałki i podaj z cukrem pudrem i konfiturą, smacznego.

Świeże jajka

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >