Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na puszysty omlet. Pokocha go cała rodzina
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.05.2022 20:10

Prosty sposób na puszysty omlet. Pokocha go cała rodzina

omlet
canva/Mehriban Aliyeva

Jeśli lubicie racuchy i placki, z pewnością smakują wam też omlety. Zwłaszcza jeśli są puszyste. Dziś właśnie zdradzimy wam proste sposoby na przygotowanie puszystego omleta. Z pewnością pokocha go cała rodzina. Niezależnie od tego, czy podacie go na słodko, czy wytrawnie. Dodatki każdy może sobie bowiem dobrać sam.

Omlet jest prostą potrawą zrobioną na bazie jaj. Niektórzy do przygotowania omleta używają samych jajek, niektórzy rozkłócają je z odrobiną mleka lub wody, a jeszcze inni wzbogacają jajka 1-2 łyżkami mąki. Ta ostatnia wersja omleta zwana jest grzybkiem.

Omlet może być mniej lub bardziej puszysty, co zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Dziś zdradzimy wam kilka pomysłów na uzyskanie wyjątkowo puchatego omleta.

Jak przygotować puszysty omlet?

Najlepszym sposobem na przygotowanie puszystego omleta, jest dodanie do niego ubitej na sztywno piany z białek. Zamiast więc rozkłócać całe jajka, oddzielcie białka od żółtek. Żółtka wymieszajcie np. z odrobiną cukru, a białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywno. Nie unikajcie soli, nawet jeśli wasz omlet ma być podany na słodko. Sól wzmacnia bowiem strukturę piany, a nie będzie zbyt wyczuwalna w deserze.

Gdy piana będzie już sztywna, dodajcie do niej rozmieszane żółtka i całość wymieszajcie delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki. Można też połączyć pianę z żółtkami, miksując je na wolnych obrotach. Jednak im delikatniejsze mieszanie, tym struktura piany lepiej zostanie zachowana.

Otrzymaną masę wylejcie na średnio rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Najlepiej, jeśli jest to masło klarowane, bo się nie przypala. Choć omlety można smażyć tylko z jednej strony, to puszysty omlet, ze względu na jego grubość, dobrze jest obrócić i dosmażyć.

O czym warto pamiętać, robiąc omlet?

Do masy na omlet można też dodać trochę mąki. Najlepiej wcześniej przesiać ją przez sito, dzięki czemu całość będzie miała lżejszą strukturę.

Jeśli obawiacie się o puszystość omleta, możecie dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki niemu omlet wyrośnie i będzie przypominał nieco biszkopt.

By uzyskać grubszy i bardziej puszysty omlet, trzeba go smażyć na patelni o wielkości dopasowanej do ilości smażonej masy. Omlet usmażony na mniejszej patelni będzie wyższy niż smażony na większym sprzęcie.

Obracanie omleta nie jest prostą sprawą. Jest bowiem dość ciężki i gruby. Warto więc sobie pomóc pokrywką lub dużym, płaskim talerzem. Gdy omlet zrumieni się od spodu, przykryjcie patelnię i całość odwróćcie do góry nogami. Potem zsuńcie omlet z pokrywki lub talerza ponownie na patelnię i dosmażcie go.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na omlet po cesarsku, a także na omlet na śmietanie.

omlet
omlet

Źródło zdjęcia: canva/arnau2098 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps