Smakosze.pl Przepisy Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
Fot. Shutterstock/Przemyslaw Muszynski

Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

16 maja 2024

Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.

Mizeria z dodatkami

Mizeria ” to chyba najbardziej ironiczna nazwa w całej książce kucharskiej. Słowo po łacinie oznacza ubóstwo, tymczasem sama surówka z ogórka jest może i prosta, ale z pewnością okazała . Jednak rzeczywiście ubogą mizerię da się z łatwością ubogacić.

W sezonie wiosennym składnikiem, który aż się prosi do mizerii, jest rzodkiewka. Charakterystyczna w smaku, słodkawa lub bardziej pikantna , świetnie odnajduje się w zestawieniu z ogórkiem. Całość jest chrupka i soczysta , taka właśnie, jaka powinna być wiosną.

krojenie rzodkiewki
fot. youtube.com/talerzpokus
Łączę mięso z ziemniakami i wstawiam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad

Mizeria z rzodkiewką

Na kanale TalerzPokus, skąd pochodzą ilustracje do tego przepisu , znajdujemy podobną surówkę podaną w wersji lekko posłodzonej. To ciekawe rozwiązanie, jednak słodycz w połączeniu z ostrością rzodkiewki może nie dać najlepszych rezultatów. Zalecamy więc ostrożne słodzenie takiej wersji mizerii .

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 4-5 dużych rzodkiewek
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól i pieprz lub cukier

Wiosenna mizeria

Ogórki i rzodkiewka na mizerię powinny być dobrze schłodzone – wtedy warzywa są najbardziej chrupkie. Ogórek obieramy (chyba że ma cienką skórkę) i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie w plasterki kroimy rzodkiewkę. Koperek drobno siekamy.

Warzywa umieszczamy w miseczce, solimy i zalewamy jogurtem naturalnym. Nie powinno się zasypywać warzyw solą zbyt wcześnie, w przeciwnym razie wypuszczą sok. Takie ogórki trzeba wtedy odcedzić z soku – są równie smaczne, ale zmieniają swój charakter .

Sałatkę dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem . Można posypać ją pieprzem (biały pieprz pasuje doskonale) i skropić sokiem z cytryny. Do smaku można także dosypać do niej cukru . Mizerię podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.

Sprawdź ten pomysłowy przepis na młodą kapustę .

mizeria z rzodkiewką
fot. youtube.com/talerzpokus
Za kilogram czereśni na targu zapłacisz fortunę. Te ceny wołają o pomstę do nieba
Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy