Wiśnie w syropie od siostry Anastazji biją na głowę inne przetwory. Polacy pokochali ten przepis
Kochamy lato za piękną pogodę, ale też za owoce sezonowe. Należą do nich wiśnie, które świetnie nadają się do robienia przetworów. Przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie to prawdziwy kulinarny hit. Polecamy przyrządzenie smacznych i zdrowych wiśni w syropie.
Wiśnie, czyli pyszny smak lata
Wiśnie to kwintesencja lata. Nieco mniej słodka od czereśni, ale pyszna i bardzo zdrowa. Czekamy na wiśnie przez cały rok. Jednak sezon na to owoce trwa dość krótko. Wiśnie hodowano już w III wieku p.n.e. Od tych czasów hodowla tych pysznych owoców niewiele się zmieniła.
Wiśnie są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają dużo witaminy C, a żelaza mają więcej od jabłka. Są też źródłem cennej witaminy B8, która zapobiega siwieniu. Jedzenie wiśni wspomaga trawienie, zaspokaja pragnienie i ma doskonały wpływ na płuca. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu. Polecamy doskonały przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie- spróbuj koniecznie!
Jak przygotować wiśnie w syropie od siostry Anastazji?
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
Wiśnie umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz je. Owoce wydryluj, przełóż do miski i zasyp cukrem. Zostaw tak wiśnie pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie pojawi się sok . Zlej go do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący- to ponownie zalej wcześniej przygotowane wiśnie. Odstaw na 24 godziny.
Wiśnie puszczą znów sok, pomieszaj je i zlej owocową wodę do garnka. Ilość soku powinna przykryć wiśnie w słoikach. Gdy jest go zbyt mało- możesz dolać wody. Podgrzej sok i zacznij układać wiśnie w słoikach. Zalej wiśnie sokiem i mocno zakręć słoiki.
Wiśnie w syropie, czyli trochę kulinarnej cierpliwości
Pora na pasteryzowanie słoików z syropem. Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Do połowy garnka wlej wodę. Zagotuj ją i ustawiaj słoiki jeden przy drugim w garnku. Pasteryzuj 15 minut.
Słoiki odwróć do góry dnem i zostaw na blacie do wystygnięcia. Słoiki z wiśniami w syropie możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Syrop przyda się jako dodatek do herbaty, napojów, czy pity samodzielnie. Pisaliśmy o serowcu z wiśniami od siostry Anastazji. Podawaliśmy też sposoby na przetwory z wiśni.
Źródło: smaker.pl