Taką surówkę z marchewki robiła moja babcia. Nawet Gessler nie zna lepszej
Surówka z marchewki jest obiadowym klasykiem. W upalne dni warto przygotować wersję z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki. Dodatki sprawią, że będzie jeszcze przyjemniejsza odbiorze i niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować.
Przepis na orzeźwiającą surówkę z marchewki
Połączenie marchewki i jabłka nie musi być nudne. Wystarczy, że owoc skropimy sokiem z cytryny, a po połączeniu z przyjemnie słodkim warzywem i śmietaną wsypiemy sporą ilość natki pietruszki. Odświeżający dodatek obiadowy spodoba się nawet wybrednym.
Składniki:
- 5 niewielkich marchewek
- 1 słodkie jabłko
- sok z cytryny
- 75 g gęstej śmietany
- sól i pieprz w ilości do smaku
- posiekana natka pietruszki wedle uznania
Jak przygotować orzeźwiającą surówkę z marchewki?
Marchewki oraz jabłko starannie myjemy. Warzywo obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Jabłko też możemy obrać, lecz nie jest to konieczne. Owoc ścieramy do miski z 2-3 łyżeczkami soku z cytryny. Miąższ szybko łączymy z płynem.
Zabieg zapobiegnie ciemnieniu i zrównoważy słodycz. Dodajemy pulpę do marchwi i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekana natkę pietruszki i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wskazówka: klasyczną śmietanę można zastąpić produktem sojowym lub kokosowym. Lżejsza roślinną wersję surówki uzyskamy, korzystając z jogurtu owsianego. W każdym z przypadków warto doprawić wybrany nabiał solą oraz pieprzem.
Jak podać orzeźwiającą surówkę z marchewki?
Soczysta i przyjemna kompozycja pasuje do wielu dań, a podać ją należy od razu po przyrządzeniu. Warto też wzbogacić dodatek o chrupiące produkty takie jak orzechy czy pestki dyni lub słonecznika. Jeśli lubicie słodsze opcje, możecie też wrzucić rodzynki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite i zdrowe surówki. Sprawdźcie koniecznie sycącą propozycję z czerwoną fasolą. Być może skusi was też klasyczna surówka z porem.