Twaróg, wiśnie i kokos. Wykwinty serowiec siostry Anastazji bije na głowę inne ciasta
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny serowiec. Ciasto zawijane z domowym budyniem wiśniowym smakuje obłędnie. Siostra Anastazja roladę zapieka z wiórkami kokosowymi. Jej domowe wypieki nie mają sobie równych.
Nie biszkopt, nie ciasto drożdżowe. Obłędna rolada serowa zachwyci każdego
Ciasta zawijane, jak makowiec, czy rolada biszkoptowa są rewelacyjnymi słodkościami do kawy i herbaty. Siostra Anastazja roladę przygotowuje nieco inaczej. Ciasto serowe jest proste, łatwo się wyrabia i rozwałkowuje. Jest przepyszne i wilgotne po upieczeniu.
Siostra Anastazja ciasto serowe smaruje budyniem z wiśniami i zawija. Serowiec zapieka z kokosową posypką przygotowaną z cukru, wiórek kokosowych i niewielkiej ilości masła. Upieczony serowiec smakuje obłędnie. Koniecznie musisz go spróbować.
Przepis na serowiec siostry Anastazji pochodzi z książki ,,Wielkanoc z siostrą Anastazją" wydawnictwa WAM. Znajdziemy tam wiele doskonałych przepisów na ciasta, sałatki i dania główne, którymi zachwycimy naszych bliskich podczas świątecznego obiadu.
Gessler właśnie poinformowała. Wkrótce zobaczymy ją w wielkim show TVNSerowiec według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g zmielonego twarogu półtłustego
- 150 g cukru pudru
- 12 łyżek mleka
- 4 żółtka
- 12 łyżek oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na budyń wiśniowy:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 słoiki wiśni w syropie
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kokosową posypkę:
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto zawijane z wiśniami?
Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, twaróg i żółtka. Wyrabiaj, aż powstanie kruche ciasto. Następnie stopniowo dodawaj olej i mleko. Ciasto po wyrobieniu powinno być nie za twarde i nie za rzadkie. Następnie podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj i odstaw.
Wiśnie odsącz z syropu. Syrop przelej do pojemnika i uzupełnij wodą tak, aby powstało 500 ml płynu. Z płynu odlej pół szklanki i wymieszaj w nim budynie i mąkę ziemniaczaną. Resztę syropu zagotuj, a następnie dodaj rozrobione budynie i gotuj, aż powstanie gęsty krem.
Do ciepłego budyniu dodaj wiśnie i dokładnie wymieszaj. Wierzch każdego, rozwałkowanego ciasta wysmaruj przygotowanym budyniem i zawiń w rolady. Każdą roladę przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
Przygotuj posypkę: na maśle przesmaż wiórki kokosowe z cukrem. Wierzch rolad wysmaruj jajkiem i posyp posypką. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 45- 50 minut.
Siostra Anastazja zdradziła również przepis na ciasto czekoladowe z kokosem oraz ciasto migdałowe bez pieczenia.