Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie? Z jednej porcji zrobisz sok i dżem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.08.2022 20:07

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie? Z jednej porcji zrobisz sok i dżem

sok i dżem z wiśni
canva/Изображения пользователя Ivanna Pavliuk

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie na zimę? Ułatwimy ci wybór i zdradzimy, jak z tej samej porcji owoców zrobić sok i dżem. Wystarczy zasypać owoce cukrem i podgotować, by otrzymać dwa doskonałe przetwory na zimę. Sok będzie świetny do napojów, a dżem na naleśniki, gofry i do ciast.

Lato w pełni, więc na straganach pełno jest świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich leżą sobie wiśnie. Nikt się specjalnie na nie nie rzuca, bo są dość cierpkie i nie wiadomo co z nich zrobić. Zazwyczaj kończą w formie kompotu do letniego obiadu.

Niektórzy są jednak wielbicielami wiśniowych przetworów. I trudno się im dziwić, wszak właśnie do tego celu wiśnie nadają się najlepiej. Można z nich zrobić kompoty na zimę i konfitury. My jednak proponujemy przygotować dwa zimowe przysmaki za jednym zamachem, a mianowicie sok i dżem z wiśni.

Dzięki temu nie będziecie mieć dylematu, czy lepiej zakupione owoce przerobić na sok, czy dżem. A poza tym w pełni wykorzystacie te owoce i nic się nie zmarnuje. Sok rozcieńczycie zimą z letnią przegotowaną wodą i będzie doskonały napój do obiadu, a dżem znajdzie swoje zastosowanie w ciastach, deserach i naleśnikach.

Jak zrobić sok i dżem z wiśni?

Składniki:

  • 2 kg wiśni

  • ok. 1 kg cukru

  • sok z cytryny

Przygotowanie soku i dżemu wiśniowego

Wiśnie dokładnie opłucz, osącz, wydryluj. Przełóż do garnka, posyp połową cukru, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by puściły sok.

Po tym czasie wiśnie podgrzewaj, aż się zagotują. Potem gotuj je jeszcze ok. 10 minut na niedużym ogniu. Co jakiś czas owoce zamieszaj, by się nie przypaliły.

Sok zlej przez sitko do drugiego naczynia lub od razu rozlej do wyparzonych butelek. Butelki zakręć. Sok w butelkach możesz dodatkowo pasteryzować ok. 10 minut, ale jest dosyć trwały.

Do pozostałych w garnku wiśni z resztką soku dodaj część pozostałego cukru. Gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.

Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, a także na kompot z wiśni na zimę.

dżem z wiśni
canva/aleksey_rezin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mirabelkowy