Smakosze.pl
sok i dżem z wiśni

canva/Изображения пользователя Ivanna Pavliuk

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie? Z jednej porcji zrobisz sok i dżem

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie możesz się zdecydować, jak przerobić wiśnie na zimę? Ułatwimy ci wybór i zdradzimy, jak z tej samej porcji owoców zrobić sok i dżem. Wystarczy zasypać owoce cukrem i podgotować, by otrzymać dwa doskonałe przetwory na zimę. Sok będzie świetny do napojów, a dżem na naleśniki, gofry i do ciast.

Lato w pełni, więc na straganach pełno jest świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich leżą sobie wiśnie. Nikt się specjalnie na nie nie rzuca, bo są dość cierpkie i nie wiadomo co z nich zrobić. Zazwyczaj kończą w formie kompotu do letniego obiadu.

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

CZYTAJ DALEJ

Niektórzy są jednak wielbicielami wiśniowych przetworów. I trudno się im dziwić, wszak właśnie do tego celu wiśnie nadają się najlepiej. Można z nich zrobić kompoty na zimę i konfitury. My jednak proponujemy przygotować dwa zimowe przysmaki za jednym zamachem, a mianowicie sok i dżem z wiśni.

Dzięki temu nie będziecie mieć dylematu, czy lepiej zakupione owoce przerobić na sok, czy dżem. A poza tym w pełni wykorzystacie te owoce i nic się nie zmarnuje. Sok rozcieńczycie zimą z letnią przegotowaną wodą i będzie doskonały napój do obiadu, a dżem znajdzie swoje zastosowanie w ciastach, deserach i naleśnikach.

Jak zrobić sok i dżem z wiśni?

Składniki:

  • 2 kg wiśni

  • ok. 1 kg cukru

  • sok z cytryny

Przygotowanie soku i dżemu wiśniowego

Wiśnie dokładnie opłucz, osącz, wydryluj. Przełóż do garnka, posyp połową cukru, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by puściły sok.

Po tym czasie wiśnie podgrzewaj, aż się zagotują. Potem gotuj je jeszcze ok. 10 minut na niedużym ogniu. Co jakiś czas owoce zamieszaj, by się nie przypaliły.

Sok zlej przez sitko do drugiego naczynia lub od razu rozlej do wyparzonych butelek. Butelki zakręć. Sok w butelkach możesz dodatkowo pasteryzować ok. 10 minut, ale jest dosyć trwały.

Do pozostałych w garnku wiśni z resztką soku dodaj część pozostałego cukru. Gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.

Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, a także na kompot z wiśni na zimę.

dżem z wiśni

canva/aleksey_rezin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mirabelkowy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >