Smakosze.pl Przepisy Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku
canva/papkin, Getty Images

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny.

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów.

Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę witaminową

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 1 por

  • 1 pietruszka korzeniowa

  • pęczek koperku

  • sok z połówki cytryny

  • 100 ml jogurtu (lub 2 łyżki majonezu)

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia pora i odcięcia zielonych liści oraz części z korzeniami. Ściągnij wierzchnią warstwę, pod którą może skrywać się brud i ponownie go przemyj. Przetnij go na pół i pokrój w cienkie półtalarki.

Pietruszkę obierz, umyj wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść warzywa w sitku i zalej je wrzątkiem. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Włóż warzywa i koperek do miski.

Jogurt lub majonez zmieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos bardzo dokładnie wymieszaj, aż sól się całkowicie rozpuści. Zalej zawartość miski sosem, przemieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut . Smacznego.

Por

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy