Smakosze.pl Przepisy Wlej do ciasta na naleśnika zamiast wody, maślanki lub mleka. Wyjdą lekkie i puszyste
Fot. Canva/peredniankina

Wlej do ciasta na naleśnika zamiast wody, maślanki lub mleka. Wyjdą lekkie i puszyste

2 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ulepsz naleśniki i zamiast wody lub mleka dodaj do ciasta na  zupełnie inny składnik. Sprawi on, że naleśniki będą puszystsze i lżejsze, a przez to i smaczniejsze. Składnik jest tani i łatwo dostępny. Kiedy go poznasz, już nigdy nie przyrządzisz naleśników inaczej.

Naleśniki lepsze nić kiedykolwiek

Naleśniki to wyśmienite danie, z które można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Niezależnie od tego, którą wersję wolisz, można ulepszyć same naleśniki. Będą nie tylko smaczniejsze, ale też ich konsystencja będzie o wiele lżejsza, ale też delikatniejsza.

Wystarczy dodać jeden składnik i efekt gwarantowany. W dalszej części artykułu poznasz nie tylko, co to za produkt, ale też poznasz przepis. Woda, mleko, a nawet maślanka okażą się zbędnymi dodatkami. Już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej.

kefir.jpg
Fot. Canva/DejanKolar
Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

Koniecznie dodaj ten składnik

Ciasto na naleśniki musi składać się nie tylko z maki, czy z jajka, ale też musi zawierać jakiś płyn. Jedno dodają mleko, inni dodają gazowaną wodę, która ma napowietrzyć ciasto, a jeszcze inni maślankę. Ten przepis udowadnia, że wszystkie te składniki są zbędne. Najlepszym dodatkiem okazuje się kefir. To on sprawia, że naleśniki będą puszyste. Dokładne proporcje poznasz, kiedy sprawdzisz listę poniżej. To właśnie na niej umieszczono także inne niezbędne produkty.

Składniki:

  • 1 ½  szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju

Przepis na naleśniki na kefirze

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier oraz sodę oczyszczoną. Wlej wodę, kefir, olej oraz wbij jajko. Wymieszaj je na jednolitą i gładką masę. Ciasto odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochelki nalewaj ciasto i równomiernie ją rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a domownicy zachwyca się ich delikatnością. Sprawdź

smażenie naleśników.jpg
Fot. Canva/ildipapp


Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć
Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. To sztuczka na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy